Ombudsman:Ministar nepravilno došao do informacija

Zaštitnik građana je naveo da je ministar unutrašnjih poslova na nepravilan način došao do informacija da će se u javnosti pričati o praćenju jedne novinarke.

Izvor: B92

Petak, 01.04.2016.

16:32

Ombudsman:Ministar nepravilno došao do informacija
Tanjug

Saša Janković je istakao da je Nebojša Stefanović do tih informacija stigao na nepravilan način, ali ne prisluškivanjem novinara.

U postupku kontrole MUP-a, zaštitnik je utvrdio da su informacije koje je Stefanović izneo na RTS pribavljene na nepravilan način i van nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi se na sajtu zaštitnika.

Stefanović je na RTS-u rekao da će se povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića, a takođe je najavio da će se "predsednik jednog novinarskog udruženja pojaviti u javnosti i to reći "kao jednu skandaloznu stvar".

Nakon toga predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio da će NUNS podneti prijavu protiv ministra Stefanovića kako bi se utvrdilo kako je došao do saznanja da će biti objavljene informacije da je policija pratila jednu novinarku.

Ubrzo posle Obradovićeve izjave, Nemanja Pantić iz Odeljenja za medije i komunikacije MUP izjavio je da je on ministru preneo informaciju o praćenju novinara i da je za nju čuo u novinarskim krugovima.

Zaštitnik je saopštio da je kontrolom utvrđeno da "prisluškivanja nije bilo, već su informacije o (zakonitim) namerama određenih novinara koje je ministar javno prezentovao pribavljene na drugačiji način, nepravilno i van nadležnosti MUP".

Radi otklanjanja nepravilnosti zaštitnik je ministarstvu uputio mnogo preporuka koje je MUP temeljno sproveo i o tome obavestio zaštitnika građana, dodaje se u saopštenju.

"Time je smanjen prostor za slične nepravilnosti u budućnosti i unapređeni su rad MUP-a i poštovanje prava građana", naveo je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: