"Strogo poverljivo" – presuda Šešelju bez Šešelja

Proces izručenja Vojislava Šešelja Hagu je započeo, ali on neće biti okončan do 31. marta za kad je Tribunal zakazao izricanje presude, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2016.

11:32

Tanjug

To proizlazi iz pisma koje je Vlada Srbije poslala Haškom sudu, a koje nosi oznaku - strogo poverljivo.

Tim dokumentom, Beograd je ispunio nalog haških sudija da ih do 15. marta izveste o eventualnim teškoćama koje prate izručenje Šešelja.

Beogradski list navodi da zbog tajnosti papira nije imao uvid u sadržaj, ali izvori prenose da je Srbija ponovo iznela sve kontroverze koje prate proces lideru radikala.

Politički, glavni argument Beograda je da je Hag zatražio izručenja Šešelja usred kampanje za vanredne parlamentarne izbore na kojima su već prijavili učešće i radikali.

Njegovo hapšenje bi, prema procenama, moglo da ugrozi politički stabilnost u zemlji i da naruši demokratski proces.

Sa druge strane, Beograd je pokazao kooperativnost sa Tribunalom obavestivši ga da je postupak izručenja Šešelja zvanično pokrenut pred Višim sudom u Beogradu.

Lider radikala trebalo je da bude saslušan u Specijalnom sudu u Beogradu pre četiri dana, ali je saslušanje odloženo iz, kako je navedeno u saopštenju Suda, procesnih razloga.

Šešelj je rekao da je, kako je njemu objašnjeno, do odlaganja došlo jer pretresno veće Međunardonog tribunala nije dostavilo odgovor na zahtev Srbije povodom određenih procesnih pitanja.

On je više puta ponovio da će se odazvati na pozive srpskih sudova, ali da neće dobrovoljno otići u Hag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: