Soros: Putin veća pretnja po EU od ID i terorizma

Režim ruskog predsednika Vladimira Putina koristi izbegličku krizu za destabilizaciju Evropske unije, piše u autorskom članku američki milijarder Džordž Soros.

Izvor: B92, index.hr

Ponedeljak, 22.02.2016.

11:56

Soros: Putin veća pretnja po EU od ID i terorizma
Foto: Beta/AP, arhiva

U članku koji prenosi slovenačko "Delo", Soros navodi da režimu Putina iduće godine, zbog dospeća velikog broja dugova i niskih cena energenata, preti bankrotstvo.

"Za Putinov režim je najdelotvorniji način da izbegne svoju propast to da se pobrine da pre njega propadne Evropska unija", navodi se u članku i dodaje da EU, koju pogađa više kriza, "puca po šavovima" i da u takvom stanju neće moći da održi ekonomske sankcije protiv Putina, uvedene zbog ruske aneksije Krima.

"Podeljena Evropa bi Putinu veoma koristila, jer bi iskoristio svoja poznanstva zasnovana na ekonomskim interesima i protiv evropske stranke, s kojima je brižno negovao odnose", navodi Soros, a prenosi Hina.

Kako navodi, Putinova Rusija predstavlja realnu pretnju EU, pa bi ona morala jedinstveno da nastupi protiv nje budući da zapravo Rusija i EU u sadašnjim odnosima vode "bitku s vremenom" ko će prvi da propadne.

Teško je razumeti zašto lideri EU i SAD veruju Putinu i njegovim rečima umesto da sude "po delima" jer se pokazalo da mu se ne može verovati, a napadi ID i terorističko delovanje njenih pripadnika "ne mogu se, bez obzira na svoju surovost, uporediti s pretnjom koja dolazi od Rusije", navodi se u članku.

Tu će opasnost biti teško pobediti, ali to je trka s vremenom i što svet pre postane svestan te opasnosti to bolje, navodi Soros.

Putin je dobar taktičar, ali loš strateg, pa je delovanjem u Siriji došao u konflikt s turskim predsednikom Erdoganom i tako naštetio interesima i Rusije i Turske.

Pogrešno je misliti da se on odlučio za intervenciju u Siriji kako bi povećao izbeglički talas u Evropu, ali kad je do toga došlo iskoristio je priliku, jer u izbegličkoj krizi "vidi način da ubrža raspad Evropske unije", navodi Soros.

"Kada je neka država ili savez država u smrtnoj opasnosti, onda je za lidere bolje da se s teškom realnošću uhvate u koštac, nego da jeignorišu. U borbi za svoj opstanak EU je prisiljena da nastupi protiv Putinove Rusije", navodi Soros.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: