Šef diplomatije HR: Za bolji odnos sa susedima

Novi hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač izjavio je da je nezadovoljavajuće stanje koje je zatekao na planu hrvatske spoljne i evropske politike.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

00:46

Šef diplomatije HR: Za bolji odnos sa susedima
Getty Images

On je rekao da to mora da promeni, i kad se radi i o susedima na zapadnom Balkanu koji nisu u EU.

"Potrebno je biti mnogo aktivniji u odnosima sa susedima. U nekim slučajevima odnose sa susedima moramo da saniramo, u nekima da poboljšavamo", rekao je Kovač za nemački Radio Dojče vele.

Prema njegovim rečima, Hrvatska u odnosu na zemlje u susedstvu koje nisu u Evropskoj uniji ima veliku odgovornost, ali i veliku šansu.

"Aktivno ćemo se zauzeti za kandidaturu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Sam proces integracije BiH u Evropskoj uniji biće dugotrajan i mukotrpan, ali je ključno da bude pokrenut. To je važno za Hrvate u BiH, koji bi na taj način mogli ponovo da se definišu i postanu neka vrsta motora evropske integracije", kazao je šef hrvatske diplomatije.

On je dodao da bi "kao jedan od tri ustavotvorna naroda, Hrvati na taj način mogli da žive svoju potpunu ravnopravnost s prijateljima Bošnjacima i Srbima".

"Što se tiče ostalih zemalja, tu mislim na Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo, podržavaćemo, dakako, i njihovo priključenje evropskoj porodici. Naravno, insistiraćemo na poštovanju kriterijuma. Bićemo strogi, ali pošteni", rekao je Kovač.

On je istakao da je Hrvatska okrenuta budućnosti, ali da zaista mora da ima "jedan 'normalan' odnos prema prošlosti, bez kompleksa".

"Neka svi u našem društvu dobiju šansu da govore o svojim osećanjima vezanim uz prošlost, pa i o Drugom svetskom ratu. Da konačno jednom to raspravimo", naveo je Kovač.

Hrvatska, prema njegovim rečima, mora da pronađe svoj put kad je reč o suočavanju s prošlošću.

"Možemo oko sebe da gledamo i upoređujemo kako su neka druga društva uspela ili se nisu suočila s prošlošću, ali svoj put moramo da pronađemo sami. To će naročito da koristi mlađoj generaciji koju ćemo time lišiti tog 'istorijskog tereta', ali i ekonomski ćemo se onda bolje razvijati. To pokazuje primer drugih postkomunističkih zemalja", rekao je šef hrvatske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: