Protesti zbog procesa rehabilitacije Nedića

Organizacija Antifašistička akcija organizovaće u četiri grada Srbije proteste zbog procesa rehabilitacije Milana Nedića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

00:33

Protesti zbog procesa rehabilitacije Nedića

Kako je najavljeno, jednoipočasovne protestne akcije biće organizovane u Beogradu, Zrenjaninu, Kraljevu i Šapcu, tačno u podne.

Okupljenim građanima biće emitovan "Ulični radio", sa kojeg će se čuti uredbe, depeše, govori iz Nedićeve Srbije, kao i druge informacije u odnosu na rehabilitaciju i povodom procesa koji je u Beogradu zakazan za taj dan.

"Na ovaj način želimo da iskažemo neslaganje i kritiku zbog ove pogubne rehabilitacije, za koju smatramo da je u službi nacističke ideologije kojom se pokušava manipulisati javnost i vrši prekrajanje istorije, a čime se urušava temelj antifašizma i antifašističke borbe", piše u saopštenju.

Podseća se na Nedićevu ulogu u potpisivanju Trojnog pakta, rasnim depešama, govorima, uredbama za hapšenje, oduzimanju imovine i obezbeđivanju logora u tadašnjoj Srbiji, kao i na Nedićev "doprinos" Holokaustu Jevreja, Porajmosu Roma i masovnim zatvaranjima i streljanjima antifašista.

Antifašistička akcija je optužila Vladu Srbije, Ministarstvo pravde, premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ignorišu ovaj i bliske slučajeve, koji su kako se navodi, "apsurd" u novijoj istoriji Balkana i Evrope.

"Ovaj prećutni pristanak vodećih političara uzrokuje nova prekrajanja istorijske istine i podgreva neofašizam u društvu, posebno kod mladih", stoji u saopštenju.

U Višem sudu u Beogradu sutra bi saslušavanjem svedoka trebalo da bude nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika pronacističke Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015. godine, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nediću nije suđeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: