Za nekoliko sati u MK stiglo 10.000 izbeglica

Na granicu Grčke sa Makedonijom, u mesto Idomeni je samo za nekoliko sati pristiglo oko 10.000 izbeglica.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2016.

15:57

Default images
foto: Beta/AP

Autobusi koji dovoze izbeglice su poredani u kilometarskoj koloni, a prihvatni kamp na grčkoj strani je prepun.

Grčka policija ih grupiše u saradnji sa makedonskim kolegama i propuštas na svakih pola sata, ali ipak postoji mogućnost da situacija izađe iz kontrole jer izbeglice prave pritisak da što brže pređu grčko-makedonsaku grsnicu,

Kako je javio dopisnik Televizije Telma sa lica mesta, na makedonskoj strani gfanice je za sada mirno.

U tranzitnom centru kod Đevđelije se proveravaju potvrde I davaju nove migrantima koji pristižu, a angažovni su I volonteri koji pomažu da taj process brže teče.

Migranti tvrde da dugo čekaju na ulazak u Makedoniju upravo zbog velike gužve na granici. Haos sa prilivom migranata nastaao je kada je završen štrajk grčkih pomoraca, zbog kojih neko vreme nije bilo transporta izbeglica.

Makedonski taksisti su prekinuli višednevnu blokadu pruge kod Đevđelije i međunarodna pruga Solun-Skoplje-Beograd je ponovo od jutros otvorena.

Taksisiti su blokadu prekinuli nakon što je Krizni štab Makedonije sinoć odlučio da će izbeglice dnevno prevoziti samo jedan voz dnevno, koji će polaziti u dva sata ujutro, a da će ostale izbeglice od Đevđelije do Kumanova prevoziti taksisti.

Portparol štaba Nadica Včkova je precizirala da će zbog smanjenog broja izbeglica od makedonske granice sa Grčkom do granice sa Srbijom I broj vozova biti samnje na samo jedan voz dnevno, ali i da je to privremena mera, kao i da će se zavisno od broja migranata utvrđivati broj vozova koji će ih prevoziti.

Taksisti i privatni prevoznici u Đevđeliji su četiri dana blokirali prugu Đevjelija-Tabanovce sa zahtevom za većim učešćem u prevozu migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: