SAD traže da Turska zatvori deo granice sa Sirijom

SAD traže da Turska zatvori oko 90 kilometara svoje granice sa Sirijom, što je jedina preostala tačka prelaska koju koriste militantni aktivisti ID.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

11:16

Default images
Foto: Beta/AP

Potpunim zatvaranjem granice duge oko 830 kilometara izmedju Turske i Sirije zadao bi se ozbiljan udarac džihadističkoj organizaciji, koja je u protekle tri godine preko te granice prevela desetine hiljada islamističkih dobrovoljaca, navodi britanski list "Indipendent".

Posle napada IS u Parizu 13. novembra, Vašington jasno stavlja do znanja Ankari da više neće prihvatiti tvrdnje Turske da ne može da zatvori preostali kratki deo granice koji IS i dalje koristi.

"Igra se promenila. Što je dosta, dosta je. Granica se mora zapečatiti", rekao je neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Baraka Obame za "Vol stri džornal", upozorivši da je reč o medjunarodnoj pretnji koja dolazi iz Sirije, a preko turske teritorije.

SAD ocenjuju da bi bilo potrebno oko 30.000 turskih vojnika da se zatvori granica izmedju Džarabulusa na Eufratu i grada Kilisa, na zapadu Turske, navodi "Vol stri džornal".

Prema podacima američkih obaveštajnih službi, pripadnici IS najčešće koriste deo granice izmedju Džarabulusa, gde je zvaničan granični prelaz zatvoren, i mesta Kobanbej.

Potez SAD usledio je nakon što se Turska našla na udaru sve brojnijih kritika zbog onoga što se smatra njenom dugoročnom tolerantnošću prema IS, a možda i saučesništvom sa tom organizacijom i drugim ekstremnim džihadističkim grupama kao što je ogranak Al Kaide u Siriji, Džabhat al-Nusra Front i Ahrar al-Šam.

Ne samo što je hiljade stranih boraca prošlo kroz Tursku da bi se pridružilo IS, već se i sirova nafta sa naftnih polja koja su pod kontrolom IS na severoistoku Sirije transportuje u Tursku radi prodaje, donoseći pozamašne prihode samoproglašenoj Islamskoj državi, zaključuje "Indipendent".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: