"Ukrajina u procesu stalne revolucije i Majdana"

Predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić apelovao je na sve strane u sukobu u Ukrajini da sprovedu sporazum iz Minska.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

20:34

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Dačić je apelovao i da posmatračima OEBS omoguće bezbedan i nesmetan pristup kako bi mogli da ispune svoj mandat.

U toj zemlji su u prethodnih nekoliko dana ponovo pojačani sukobi.

Pregovori, primirje, pa kršenje tog primirja, svakodnevica je za ljude koji žive na istoku Ukrajine.

Predstavnici Kijeva i Donjecka dogovorili su novi prekid vatre, a sve to nadziru predstavnici OEBS-a. Međutim, predsedavajući te organizacije Ivica Dačic kaže da posmatrači OEBS-a često nemaju pristup terenu.

“Ne možemo da tolerišemo situaciju da se svi deklarativno zalažu za mir, a na terenu imamo potpuno drugačiju situaciju. Ili se na Normandijskom formatu svi slože, a onda u tumačenju onoga u čemu su se složili - svako ima neke svoje varijante”, kaže Ivica Dačić.

Da nesuglasica sem između zvaničnika u Kijevu i u Donjecku postoji i u ukrajinskoj prestonici, bili smo svedoci nedavno, kada su u sukobima desničara sa policijom ubijena trojica pripadnika Nacionalne garde.

Nekadašnji diplomata Srećko Đukić, koji je godinama službovao u ambasadama u Moskvi i Minsku, ističe da su rezultati posle godinu i po od promene vlasti u Ukrajini - porazni.

“Izgleda da se Ukrajina nalazi u procesu permanentne revolucije ili permanentnog Majdana. Društveni proizvod je u padu od 15 odsto, industrijska proizvodnja je pala za 19,5 odsto, inflacija je porasla za 40 procenata”, ističe Đukić.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko inicirao je usvajanje ustavnih amandmana kojima bi se decentralizovala vlast u zemlji.

Sada je, međutim, u situaciji da time nisu zadovoljni ni proruski, ni proukrajinski nacionalisti.

“Ekstremna desnica ne prihvata ni minimum autonomije, ni minimum ustavnih promena. A opet, Donjeck i Lugansk i to što je predložilo rukovodstvo Ukrajine i što je nekako prošlo kroz Vrhovnu radu, apsolutno ne zadovoljava”, dodaje Đukić.

Decentralizacija i specijalni status pobunjeničkih regiona Donjecka i Luganska predviđeni su prema sporazumu iz Minska koji je postignut uz posredovanje nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: