Sreda, 19.08.2015.

21:00

Sa ostrva na trajekt do Soluna, pa autobus do MKD

Trajekt "Elefterios Venizelos", koji je iznajmila grčka vlada, prevozi oko 2.600 sirijskih izbeglica do Soluna jer ostrva ne mogu da se izbore s njima.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug, AP

Osim toga, vlasti upozoravaju da je ugroženo zdravlje lokalnog stanovništva.

Računa se da će pomenuti trajekt u solunsku luku stići sutra ujutru sa 1.700 Sirijaca pokupljenih sa ostrva Kos i i još 900 sa Kalimnosa, Lezbosa i Lerosa, prenosi AFP.

U Solunu će izbeglice biti ukrcane u autobuse kojima će stići do granice s Makedonijom. Prema agenciji UN za izbeglice, na grčke obale je od januara ove godine pristiglo oko 160.000 migranata, odnosno izbeglica od rata i progona u Siriji, Avganistanu i Iraku.

Grčka egejska ostrva u blizini Turske podnose najveći teret prijema migranata.

S jedne strane, lokalne vlasti ne znaju kako da se izbore sa takvom situacijom, a s druge, grupe za zaštitu ljudskih prava kritikuju bedne uslove u kojima migranti žive, često spavajući na otvorenom nedeljama i danima čekajući u redovima papire za nastavak puta.

Grčka vlada je najavila da namerava da iznajmi i drugi trajekt kako bi što više migranata bilo izvučeno sa ostrva, ali s obzirom da je u toku turistička sezona, nema slobodnih velikih trajekata.

Iduće nedelje njihovi kapaciteti će biti gotovo sto odsto zauzeti, izjavio je za radio Vima Mihalis Sakelis, predsednik grčkog Udruženje operatora feribota.

Grčka daje prednost sirijskim izbeglicama u odnosu na ostale pri registraciji i prebacivanju do kopenog dela zemlje.

Zbog toga su na Lezbosu, na primer, sve učestaliji fizički sukobi među izbeglicama koje nisu iz Sirije. Organizacije koje pružaju pomoć migrantima upozoravaju da je situacija "blizu pucanja".

Iz međunarodnog spasilačkog komiteta (IRC) upozoravaju da bi broj izbeglica na Lezbosu, koji normalno ima 90.000 stanovnika, mogao da premaši 20.000 pre nego što se za njih obezbedi prevoz trajektima do kopnenog dela Grčke.

Apeli vladi da nešto učini, uputile su i vlasti malih ostrva Simi i Agatonisi, na kojima danas ima više izbeglica nego lokalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

16 h

Podeli: