"NATO ne odgovara na ruske imperijalističke želje"

Novi predsednik Poljske Andržej Duda pozvao je NATO da rasporedi još trupa i da formira nove baze, kako u Poljskoj, tako i u ostalim zemljama centralne Evrope.

Izvor: B92

Petak, 14.08.2015.

09:15

Default images
foto: Beta/AP

Prema njegovim rečima, Poljska ne želi da bude tampon zona, a između ostalog, kritikovao je Alijansu što ne prilagođava svoje aktivnosti ruskim imperijalističim namerama.

On je istakao da se zvanična Moskva ponaša osvajački prema Gruziji i Ukrajini, a takođe je naveo da NATO Poljsku tretira kao tampon zonu, umesto kao članicu NATO jednaku svim ostalim.

“Ne želimo da budemo tampon zona. Želimo da budemo pravo istočno krilo Alijanse. Danas, kada pogledamo stanje stvari i raspored baza, granica NATO je Nemačka“, rekao je Duda za Fajnenšl tajms, u svom prvom intervjuu od pobede na izborima 6. maja ove godine.

Duda je apelovao na snage NATO da pojačaju svoje prisustvo u centralnoj Evropi, uz napomenu da je neophodno stvoriti stalne baze u Poljskoj, što bi značilo da NATO posmatra Poljsku kao svoju punopravnu članicu.

“NATO još nije ništa uradio da Poljsku prebaci sa istoka na zapad. NATO bi trebalo da bude ovde i da štiti članove Alijanse. Ako su Poljska i druge centralnoevropske zemlje zaista krilo NATO, onda mi se čini prirodnim da u tim zemljama postoje baze“, dodao je Duda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: