"Moramo posvetiti više pažnje svojim žrtvama"

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da Srbi moraju posvetiti više pažnje svojim žrtvama i stradanjima.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

12:42

Default images
Foto: mc.rs

Kako je naveo, uveren je u to da će stradanje Srba u "Oluji" biti i ubuduće obeležavano sa državnog nivoa.

“Rukovodeći se time kako drugi obeležavaju razne godišnjice i proglašavaju ih za značajne datume u svom narodu čak i kad im to ne priliči, poput Hrvatske 5. avgusta, mi Srbi više moramo posvetiti pažnje svojim žrtvama i stradanjima, jer to je nauk za budućnost”, poručio je Štrbac u intervjuu novosadskom “Dnevniku”.

Ističući da će ove godine vlade Srbije i Republike Srpske sa državnog nivoa obeležiti Dan sećanja na “Oluju” i stradanje Srba u njoj, Sstrbac je rekao da veruje da to neće ostati na “samo ovaj put” i da će “ove dve preostale srpske države to negovati, jer ako ne poštujemo svoje žrtve, neće ih poštovati niko drugi”.

On je dodao da će na dan vojne parade u Hrvatskoj, povodom 20. godišnjice “Oluje”, na granici Srbije i Republike Srpske kod Sremske Rače biti održan “pomen, paljenje sveća, kraći duhovni program i kratki govori”.

Štrbac smatra da su postupci u Hrvatskoj, pa i u region, povodom proslave dve decenije od “Oluje”, “isprovocirali zajedničko obeležavanje” tog dana od strane Srbije i Republike Srpske.

Napominjući da Hrvati slave svoj dupli državni praznik, Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, predsednik “Veritasa” je podsetio da je Međunarodni sud pravde (MSP) rekao da “Oluja” ne dostiže nivo genocida, ali da jeste etničko čišćenje, u kojem su izvršena masovna ubistva i nanošenja teških fizičkih i psihičkih patnji jednom narodu.

“Oni slave, a mi tugujemo, i tako je već decenijama. Svaki put se pitam šta oni to slave. Da li je to za slavlje”, naveo je Sstrbac i dodao da u Hrvatskoj kažu da ne slave ubistva već teritorijalno ujedinjenje teritorije Hrvatske.

“Da li je važnija ta teritorija od ljudi koji su tu živeli”, upitao je on i podsetio da je u “Oluji” najmanje 220.000 Srba prognano sa svojih ognjišta.

Hrvatska povodom 20. godišnjice “Oluje” održava paradu, i to posle presude MSP, rekao je Sstrbac i dodao da Hrvati “umesto da se povuku, da budu srećni što su pored svega toga ušli u EU i postali članica NATO, te što nemaju nikakvih posledica, oni paradiraju”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: