"Priče iz kuloara - Moskva ima nerealne zahteve"

Kako piše sarajevski „Dnevni avaz“ postoji mogućnost da se na današnjoj sednici Saveta bezbenosti ne glasa o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2015.

00:35

Default images
Foto: Beta, AP

Oni navode da portparolka Misije Novog Zelanda pri UN, zemlje predsedavajućeg Savetu bezbednosti, Nikol Garvi nije mogla da potvrdi da li će glasanja biti.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Avaz piše da bi odlaganje moglo biti znak da su u toku mukotrpni pregovori u cilju iznalaženja kompromisa o finalnom tekstu rezolucije o Srebrenici, koja bi, ako se Rusi i Britanci usaglase, mogla biti stavljena na glasanje.

Diplomatska drama na Ist Riveru, kako piše list, pretvorila se danas posle podne u pravi zakulisni rat, koji se vodi zbog ruskog protivljenja rezoluciji, koja poziva, kako navodi Avaz, "na pomirenje preko priznavanja istorijske činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid, onako kako su to presudili u više presuda Haški tribunal i, u svojoj odluci po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, Međunarodni sud pravde", piše Avaz.

Iako se u UN-u među diplomatama ne navodi koji je od 16 ili koliko ukupno paragrafa iz šeste verzije britanske rezolucije sporan za Rusiju, odnosno Srbiju - u kuloarima se govori da Moskva ima "nerealne zahteve" da se iz poslednjeg britanskog predloga povuku ili promene sve odrednice koje sadrže pojam genocid, piše sarajevski dnevnik.

Diplomate su, navodi list, saglasne da će to biti gotovo nemoguće učiniti, a govori se i da Britanci u osnovnim principima rezolucije neće popustiti.

U pregovore sa Moskvom se, prema informacijama dopisnika Avaza iz Njujorka, uključio i Vašington, ali se ne navodi na kom nivou, niti o kojim je zahtevima eventualno reč.

Diplomatska trgovina, s krajnje neizvesnim ishodom, se tako nastavlja do srede, ali, kako Avaz saznaje, nema garancija da bi se u naredna 24 sata moglo iznaći zajedničko prihvatljivo rešenje.

Sednica je danas više puta odlagana, jer je Rusija najavila veto na britansku rezoluciju, dok je Kina predložila da se glasanje o britanskom predlog rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica Saveta bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: