I Mađari kontrolišu granicu Srbije s Makedonijom

Granična policija Srbije pojačala je, zbog brojnih migranata, kontrolu državne granice s Makedonijom, a u pomoć su stigle i kolege iz Mađarske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

20:34

Default images
Foto: Tanjug

"Granična polcija preduzima intenzivne preventivne mere kako bi sprečila nezakonito prelaženje državne granice migranata iz raznih afričko azijskih zemalja da nezakonito dolaze sa područja Makedonije", kaže predstavnik Granične polcije Dragan Lazarević.

On je izjavio Tanjugu da je srpska policija u tom pogledu angažovala sve raspoložive ljude i materijalno-tehnička sredstva kojima raspolažemo.

"Želim da napomenem da je taj broj ilegalnih, ili iregularnih migranata u ovoj godini znatno povećan u odnosu na isti period prošle godine, a prema našim pokazateljima otprilike za pet i više puta, posebo u toku juna", rekao je Lazarević.

On je dodao i da je na granicu sa Makedonijom došao određeni broj policijskih službenika granične polcije Mađarske koji su dobro opremljeni.

Prema njegovim rečima, kolege iz Mađarske su opremljeni tehničkim sredstvima sa određenim sistemima za nadzor državne granice, odnosno termovizijskim kamerama.

"To su mobilni sistemi i oni su veoma efikasni u otkrivanju nezakonitog prelaženja i oni će nam značajno pomoći u preduzimanju preventivnih mera u sprečavanju ilegalnih prelazaka iz Makedonije", rekao je Lazarević.

Na južnoj srpskoj granici je 10 mađarskih policajaca koji učestvuju u četiri patrole i koji su opremljeni termovizijskim kamerama kako bi se sprečili ilegalni prelasci migranata, rekao je ranije danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Radimo na smanjenju ilegalnih prelazaka i uskoro ćemo početi saradnju i sa nemačkom i austrijskom policijom", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

On je precizirao da će u Srbiju u narednom periodu doći 20 nemačkih i 10 austrijskih policajaca sa termovizijskom opremom.
Foto: Tanjug
U Preševu su tokom dana boravili i ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić koji su obišli privremeni Kolektivni centar namenjen migrantima, a koji će uskoro biti spreman za prihvat tih ljudi.

Ministri su razgovarali sa migranima iz Sirije, Avganistana, Eritreje i drugih zemalja, kojima je Srbija usputna stanica do država Evropske unije.

Za migrante su obezbeđeni hrana i lekovi i sva druga prava koja potiču iz međunarodnog i domaćeg zakonodavstva, a objekat za njihov smeštaj će biti tranzitni centar u kome će moći da se odmore i dobiju medicinsku i svaku drugu pomoć.

Za privremeni smeštaj migranata namenjena je Upravna zgrada sa restoranom Preduzeća za obradu duvana u Preševu, koja je prilagođena za njihov prihvat.

Od 22. juna u Preševu su pripadnici niške Vojne bolnice organizovali punkt za trijažu i hitnu medicinsku pomoć.

Prvi migranti na graničnom prelazu Preševo koji su tražili azil registrovani su još 2009. godine, ali tada su to bili pojedinačni slučajevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: