Kijev ne kontroliše granicu sa DNR

Granicu između Rusije i Ukrajine u delu Donjecke oblasti kojom upravaljaju pobunjenici već godinu dana sa ukrajinske strane država ne kontroliše.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

16:19

Default images

Preko nje u samoproglašenu Donjecku narodnu republiku stižu i humanitarna pomoć ali i ilegalno borci, oružje, roba.

Pojas tik uz granicu za neke je dom – razrušen dom.

Puste uglavnom neobrađene njive. Putevi izbrazdani gusenicama oklopnih vozila. Napuštene bojne pozicije u poljima u koja je bolje ne zalaziti. Rusija na dohvat ruke. Pogranični pojas i u njemu selo Marinovka – na 3 kliometara od granice.

“Granate neeksplodirane su okolo ali mi nigde ne idemo. Idemo samo tamo gde je već krava proišla pa je razminirala ili gde su već ljudi išli. Eksplodiralo nešto pre neko veče, ni sama ne znam, verovatno je neka životinja zgazila“, kaže Nadežda Aleksandrovna, meštanka tog sela.

Selo od oko 300 stanovnika postradalo je prošlog leta u borbama oko upravo graničnog prelaza na brdu iznad sela. Po okolnim mestima borbe su trajale i kasnije te se život počeo normalizovati tek nedavno.

“Da je dobro - nije. Ali su počeli penzije da daju. Cene su tako porasle da su penzije baš male. Preživljavamo“, navela je Aleksandrovna.

Do sela su reporteri B92 došli u potrazi za znakovima prelaska naoružanja i ljudstva iz Rusije u Ukrajinu.

Rusija u Donjecku oblast šalje zvanično samo humanitarnu pomoć ali priznaje da nelegalnih aktivnosti ima. Po nekim informacijama ilegalno snabdevanje za civilne i ratzne potrebe ide železnicom po drugim druom i poljima. Ilegalni prelasci su mogući jer se zvanično kontroliše samo mali deo prelaza i na njima nema druge zainteresovane strane ukrajinskih snaga reda.

Na putu ka selu reporteri B92 tenkove nisu videli ali jesu nekoliko ruskih kamina sa verovatno robom, dolazili su iz pravca gde nema kontrolnog punkta.

Zvanični kontrolni punk ne bi ni mogli zvanično da pređu. Jer bez obzira na podršku Kremlja koju DNR uživa, Rusija ovu oblast ne priznaje kao suverenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: