Srbija lider u zaštiti dečjih prava u regionu

Direktorka UNICEF za Evropu i centralnu Aziju Mari Pjer Puarje ocenila je da je Srbija lider u regionu kada je reč o reformi sistema dečje i socijalne zaštite.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

00:52

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Puarje je u intervjuu za "Politiku" istakla da prema poslednjem istraživanju UNICEF-a, u Srbiji 74 odsto dece iz siromašnih porodica ide u srednju školu, a srednjoškolskim obrazovanjem obuhvaćena je svega petina romske dece.

Prema tim podacima, deca u Srbiji su u proseku dobro zdravstveno zbrinuta, kvalitetno obrazovana i dobro uhranjena.

Više od 95 odsto mališana u Srbiji primilo je sve vakcine predviđene kalendarom imunizaciji, a 97 odsto njih pohađa školu, rekla je ona.

Puarje je istakla da zabrinjava činjenica da je stopa smrtnosti romske odojčadi dva puta veća od nacionalnog proseka, da je pothranjenost dece u romskim naseljima čak pet puta veća u odnosu na ostalo stanovništvo kao i da romski mališani tri puta više zaostaju u rastu.

"Od kada je 2011. godine i donešenja zakona kojiim se zabranjuje smeštaj dece mlađe od tri godine u ustanove, došlo je do naglog pada broja mališana u institucaijama socijalne zaštite", dodalal je ona.

Srbija je istovremeno razvijala i sistem specijalizovanog hraniteljstva, odnosno edukacije hranitelja kako da odgajaju decu sa smetnjama u razvoju, a taj savremeni pristup hraniteljstvu dao je veoma dobre rezultate, zaključila je Mari Pjer Puarje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: