Nastavak dinastije Izetbegović u SDA

Za novog predsednika Stranke demorkatske akcije (SDA) na šestom kongresu stranke u Sarajevu izabran je dosadašnji zamenik predsednika Bakir Izetbegović.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

21:56

Default images
foto: Beta/AP

Osim Izetbegovića, za pozicije predsednika su se kandidovali Irfan Ajanović i Šemsudin Mehmedović.

Bakir Izetbegović, inače sin osnivača te stranke Alije Izetbegoviča, dobio je danas 590 glasova delegata, Šemsudin Mehmedović 159 glasova, a Irfan Ajanović četiri glasa prisutnih delegata.

Izetbegović je nakon proglašenja rekao da su ciljevi te stranke danas skoro isti kao i u vreme osnivanja SDA, pre 25 godina, a to su "borba za ravnopravnost i dostojanstvo Bošnjaka u dobro uređenoj državi".

Naglasio je da je akutni problem rivalstvo među bošnjačkim liderima koje se pretvorilo u surovi politički i medijski rat.

"Pojedini lideri su postali teret i generator krize umanjujući jedni drugima kredibilitet i šanse da se ubrzano rešavaju problemi. Radiću na tome da Bošnjaci obustave međusobne sukobe. Potreban nam je prestanak sukoba i unutarbošnjačko poverenje", rekao je Izetbegović.

Istakao je da je pitanje verske radikalizacije postalo "krupno versko i bezbednosno pitanje" i da će "Bošnjaci morati da branei veru od radikalnog ekstremizma".

"SDA stala na stranu onih snaga koji se bore protiv ekstremizma", poručio je Izetbegović. On je treći predsjednik od osnivanja te stranke, nakon Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića.

SDA je najveća bošnjačka partija u BiH koja je osnovana 1990. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: