"Brzo rešiti Gazivode pa poglavlja"

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček ocenila je da otvaranje poglavlja sa Srbijom koči nepotpuna primena Briselskog sporazuma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2015.

11:03

Default images
foto: Beta/AP

Ona je, u razgovoru sa novinarima u Beču, objasnila da ne može reći kada će biti otvorena poglavlja sa Srbijom, ali da pozadinu zastoja treba tražiti u činjenici da u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo očekivanog napretka.

Prema njenim rečima više zemalja članice EU, ponajviše Nemačka, traže da mora biti ostvaren jasan napredak u dijalogu pre nego što se otvore poglavlja 35, 23 i 24.

“Mi Zeleni smo se založili za otvaranje poglavlja posebno zbog medijske situacije i pritiska na kritičke medije, što bi moglo da se tematizuje u poglavljima 23 i 24“, naglasila je Lunaček.

Ona je istakla da, kao izvestilac EP za Kosovo mora kazati da je potrebno da se ubrza primena dogovora. S tim u vezi je navela rešavanje pitanja u energetskom sektoru, a u sklopu toga i jezera Gazivode.

"Potrebno je da se u ovoj oblasti brže postigne dogovor“", poručila je poslanica stranke Zelenih Austrije u EP.

Poslanik stranke Zelenih Nemačke u EP Rajnhart Butikofer i Lunaček zajedno su kritikovali stav predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da neće biti proširenja EU za vreme njegovog mandata, ocenjujući da je ova izjava bila demotivišuća za zapadni Balkan.

“Takva izjava imala je demotivišuću posledicu na Balkanu i ta vrsta demotivacije je besmislena i kontraproduktivna“, podvukla je Lunacek.

Prema Butikoferu i Lunaček bi bilo bolje, iako je realno da u naredne četiri godine neće biti prijema novih članica, da se podvlači evropska perspektiva svih zemalja regiona, što stranka Zelenih neprestano čini.

“Kada Junker kaže da neće biti novih pristupanja u narednih pet godina, smatram da se ne radi samo o realizmu, već i negativnoj poruci, pošto nikako nije dodao da bi bilo dobro da zapadni Balkan postane član. Sa takvom izjavom nemoguće je održati dinamiku, posebno u vremenu kada EU, zbog problema sa kojima se sama suočava, nije u mogućnosti da pruža podršku kao ranije“, naglasio je Butikofer.

On je pozdravio održavanje zapadno-balkanske konferencije, koju je prošle godine inicirala Nemačka, a čiji će domaćin ove godine, krajem avgusta, biti Austrija.

Prema njegovom mišljenju u susedskoj politici je EU "u prošlosti previše koristila grubu četkicu, a premalo onu sitniju, za detalje", a to namerava sada da promeni evropski komesar Johanes Han.

“Međutim, što se tiče zapadnog Balkana imam utisak da pravimo istu, ali suprotnu grešku, a to je da slikamo suviše sitnom četkicom, gledajući samo na detalje, umesto da se posvetimo regionu kao celini“, poručio je Butikofer.

U tom kontekstu on je ukazao na geostrateške interese Kine u regionu, i napore Pekinga da, kroz investicije, poveća svoj uticaj u regionu.

To je, kako je naveo, deo kineske strategije uspostavljanja novih ruta, a i primene politike “podeli pa vladaj“.

U geostrateškom angažovanju Kine zapadnom Balkanu se daje poseban prioritet, uveren je Butikofer i kritikuje EU da nedovoljno pažnje posvećuje ovoj temi.

Istovremeno je kazao da je veoma teško boriti se protiv rastućeg uticaja Kine u Evropi, kada velike članice EU vode egoističnu politiku prema Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: