Petak, 08.05.2015.

14:54

Pastor osudio Šešeljev tvit o Čanku

Predsednik SMV-a Ištvan Pastor osudio je tvit kojim je lider SRS-a Vojislav Šešelj reagovao na saopštenje LSV-a o progonu Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine.

Izvor: Beta

Default images

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je 6. maja, na dan kada je u Hrtkovcima održan miting na kojem su, u prisustvu Šešelja pročitana imena stanovnika hrvatske nacionalnosti i kada su se oni pod pritiskom iselili iz tog mesta, da se Šešelju mora suditi i u Srbiji, a ne samo u Hagu.

Šešelj je u odgovoru Čanku na Tviteru napisao da je "već pripremio suđenje Nenadu Čanku, odredio tužioca, sudije, ekipe za privođenje i vod za streljanje".

Pastor je ocenio da je nedopustivo da se danas, kada Evropa proslavlja sedam decenija od završetka Drugog svetskog rata, u Srbiji i u Vojvodini bilo kome preti smrću zbog njegovog političkog ubeđenja ili principa.

On je upozorio da je govor mržnje i šovinizam devedesetih godina, čije posledice su trpeli i Mađari u Vojvodini, doveo do događaja u Hrtkovcima i do "raspada države, izgubljenih života, problema u porodicama i zajednici, samouništenja i iseljavanja".

"I dan danas ima onih koji nisu izvukli pouku iz događanja devedesetih godina, jer im ne znači ništa ono što se i radom naših predaka promenilo u svetu u poslednjih sedamdeset godina, pa neodgovornim cinizmom optužuju i ruše sve oko sebe", napisao je Pastor.

On je dodao da su posledice takvog Šešeljevog govora zajedničke, jer utiču na sve građane, i poručio učesnicima političkog života da u javnim obraćanjima moraju poštovati ličnosti i drugačija mišljenja.

"Smatram da je sraman, nedopustiv i odvratan način kako je Vojislav Šešelj na svom Twiter profilu reagovao na saopštenje Nenada Čanka", dodao je Pastor.

Pre 23 godine u vojvođanskom selu Hrtkovci održan je miting Srpske radikalne stranke, na kojem je učestvovao Vojislav Šešelj, a koji se povezuje sa progonom Hrvata iz Srema.

Tada je javno pročitan spisak sa imenima 17 meštana hrvatske nacionalnosti kojima je zaprećeno da se isele, a 20 porodica je nasilno izbačeno iz domova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

15 h

Podeli: