Novi Pazar: IZ srušila deo banje

Islamska zajednica u Srbiji (IZ) porušila je pansion i restoran Stare novopazarske banje-objekta oko kojeg se vodi spor sa više pravnih i fizičkih lica.

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2015.

19:37

Default images

Rušenje, polovinom prošlog veka dozidanog objekta na kupatilo sa termalnom vodom, obavljeno je tokom vikenda, a nekoliko radnika danas "čisti" teren na kojem su bili restoran i pansion za desetak soba.

Kompletan objekat Stare novopazarske banje deo je ukupnog vlasništva koje je u postupku privatizacije Ugostiteljsko turističkog preduzeća "Lipa" pripalo novom vlasniku.

Kao objekat podignut u 15. veku Banja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali pravo na nju polaže IZ u Srbiji, Grad Novi Pazar, Rijaset Islamske zajednice Srbije (jedne od dve IZ), Ugostiteljsko preduzeće "Lipa", pa čak i pojedine porodice iz Turske.

Islamska zajednica u Srbiji, na čijem je tada čelu bio muftija Zukorlić, kada je pre četiri godine došlo do urušavanja njenog krova, objekat ogradila žicom i dovela fizičko obezbeđenje.

Protesti i peticije nevladinog sektora, zahtevi "Lipe" da joj se omogući gazdovanje nad objektom, kao i Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se poštuju norme u toku buduće restauracije, nisu dali rezultat.

IZ u Srbiji je, kao odgovor, osnovala Vakufsku direkciju i poseban Odbor u njoj "zadužen za obnovu" Gazi Isa-begovog hamama i stare Novopazarske banje.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić je rekla da predstavnici IZ u Srbiji nemaju dozvolu da vrše restauratorske radove u Staroj Novopazarskoj banji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: