"Obavestili smo Srbiju o dolasku"

Preuzeli smo sve korake da informišemo srpsku stranu o dolasku šefa diplomatije Kosova Hašima Tačija u Beograd, izjavio je njegov zamenik Petrit Seljimi.

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

11:03

Default images
Foto: Beta/AP

"Mogu da potvrdim da smo pozitivno odgovorili pre nekoliko sedmica na poziv srpske nevladine organizacije da učestvujemo na konferenciji i preuzeli smo sve neophodne korake da blagovremeno informišemo srpsku stranu", izjavio je Seljimi za "Danas".

Ne mislim da je to pitanje formalnih obaveštenja, već pre političke volje u Beogradu da omogući ovu posetu, navodi u razgovoru za "Danas" Petrit Seljimi, zamenik kosovskog šefa diplomatije Hašima Tačija, komentarišući izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je iz medija saznao za konferenciju koja se održava 24. aprila u Beogradu, a na koju je pozvan šef kosovske diplomatije Hašim Tači.

Sagovornik "Danasa" ističe da mu se "ne dopada da diskutuje o ovim pitanjima u medijima jer veruje da imamo prilično dobre procedure koje uključuju oficire za vezu u Prištini i Beogradu".

Međutim, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić tvrdi da zamenik premijera Kosova Hašim Tači nije zvanično zatražio odobrenje za posetu Beogradu.

Na pitanje kako ocenjuje poruke ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da Tači može da bude uhapšen ako dođe u Beograd jer je u Srbiji za njim raspisana poternica, Seljimi je rekao, između ostalog, da Srbija mora da pronađe snagu i prekine sve veze sa Miloševićevim periodom, a ukoliko te odluke suda budu na snazi, onda će samo nekolicina Kosovara ikada moći da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

On je rekao da kosovska strana čeka zvaničan odgovor srpske vlade na zahtev za posetu.

Na pitanje "Danasa" da li smatra da bi bilo ko u Beogradu mogao da garantuje bezbednost Tačiju, Seljimi je odgovorio da misli da je to nije pitanje bezbednosti već pre političke volje.

"Ako postoji volja, postoji i način. Nije lako Kosovu da omogući ministru Vulinu da poseti Kosovo nakon što on priča stvari poput "Bog je poslao Miloševića", ali zarad normalizacije i zarad postizanja napretka u mirovnom procesu moramo biti odgovorni kao država i garantovati bezbednost bez obzira na emocije. Tači u Beograd dolazi sa jednom porukom, hajde da radimo zajedno u pravcu EU budućnosti".

Seljimi nije konkretno odgovorio na pitanje da li se Tači konsultovao sa nekim iz Evropske unije u vezi sa posetom Beogradu.

"U kontaktu smo sa svim relevantnim faktorima u međunarodnoj zajednici i mi verujemo da sve korake koji pomažu normalizaciji odnosa između država podržavaju prijatelji Kosova i prijatelji Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: