Napuštena deca teško do novog doma

Procedura usvajanja dece u Srbiji traje dugo i roditelji često ne žele da usvajaju decu s teškoćama u razvoju. Ipak, 2014. usvojeno je više dece nego ranije.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

20:32

Default images

Već decenijama, usvajanje deteta zbog procedure koja predugo traje za roditelje je prava noćna mora. Ipak, prošle godine, više od 200 devojčica i dečaka pronašlo je roditelje i dom.

Procedura usvajanja deli se u dve faze:

Prva je utvrđivanje sposobnosti potencijalnih usvojitelja, da im se utvrdi opšta podobnost, a druga faza je opšta podobnost deteta da li može biti usbvojeno, kaže Dragan Vulević.

U sistemu socijalne zaštite su i deca koja imaju određene razvojne poteškoće i genetsko nasleđe. Nažalost, deca sa smetnjama u razvoju ne mogu da pronađu roditelje u Srbiji.

"Njihova očekivanja su da deca u osnovi budu zdravstveno dobro i da budu razvojno dobri .S obzirom da u sistem socijalne zastite ulaze deca koja imaju određeno nasledno opterećenje i koja imaju određenih razvojnih problema. Preko našeg centra i ministarstva takvu decu usvajaju stranci", navodi Zoran Milačić, direktor ustanove "Zvečanska".

Asocijacija familija godinama unazad radi s porodicama koje su usvojile dete od momenta kada dete dođe u porodicu.

"Porodica nam se obraća za klasična pitanja kada reći detetu da je usvojeno, kako, kada sa njim o tome razgovarati, Ako je dete na starijem uzrastu, ako su prisutne dodatne teskoće i neki drugi faktori rtizika - zlostavljanje, zanemarivanje onda deca ispoljavaju znatno više teškoća i ono u čemu mi najviše učestvujemo i pomazemo jesu problemi u ponasanju", objašnjava Branka Radojević.

Tokom 2014. godine 21 dete usvojli su roditelji iz inostranstva. Za prva tri meseca 2015. godine usvojeno je 20 dečaka i devojčica više nego ranihjih godina, a od toga je njih četvoro roditelje pronašlo u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: