Minsk: Dan D za Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da završni dokument sa sastanka u Minsku sigurno neće biti potpisan u sredu, već možda u četvrtak.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.02.2015.

18:52

Default images
foto: screenshot

Šefovi država Rusije, Ukrajine, Francuske i nemačka kancelarka počeli su sastanak u Minsku, koji je još nazvan i samitom "poslednje nade".

Počelo je užim sastankom samo četiri lidera, Vladimira Putina, Petra Porošenka, Fransoa Olanda i Angele Merkel, koji bi kasnije trebao da se proširi i da uključi i njihove savetnike. Kako prenosi agencija AFP, kamere ruskih televizija zabeležile su trenutak rukovanja predsednika Rusije i Ukrajine.

Četvoro lidera planira da potpiše zajedničku deklaraciju o implementaciji Sporazuma iz Minska, navodi agencija Interfaks, pozivajući se na izvore iz Minska.

Posle dva sata pregovora "četvorka", zajedno sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, napustila je sastanak, kratko se zadržala pred medijima za slikanje, a potom je bez komentara usledio povratak za pregovarački sto.

Za vreme razgovora Porošenko je napustio prostoriju, ali se vratio za nešto manje od 15 minuta.

Spekuliše se da mu je stigla informacija o snažnim eksplozijama u Donjecku, koje su se dogodile gotovo simultano sa početkom razgovora u Minsku.

Današnji samit u glavnom gradu Belorusije vrhunac je intenzivnih multilateralnih napora da se nađu rešenja za krizu na jugoistoku Ukrajine.

Diplomatske aktivnosti pojačane su poslednjih sedam dana tokom kojih su Merkelova i Oland posetili Kijev i Moskvu da izlože svoje predloge za rešenje ukrajinskog problema.

U kratkom intervalu između sastanaka u Kijevu i Moskvi Angela Merkel je posetila i Vašington, gde je razgovarala sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Ona je posle tog sastanka rekla da treba napraviti još jedan pokušaj za rešenje konflikta u Ukrajini i dodala ne bi sebi oprostila kad taj pokušaj ne bi bio učinjen.

Makej: Moguće usvajanje dokumenta

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej rekao je da bi na sastanku “četvorke“ u Minsku mogao da bude usvojen koordiniran dokument.

Sastanak se održava u Palati nezavisnosti, u takozvanom "normandijskom formatu" koji čine predstavnici te četiri države odnosno ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

"Jasno je da bez konačnog usvajanja tog dokumenta od strane svih učesnika, neće biti napretka", rekao je Makej.

Prema njegovim rečima, sve strane su željne da postignu pozitivne rezultate.

"Imamo mogućnost da razgovaramo sa svim stranama i vidimo da su svi oni spremni da ostvare pozitivan rezultat", rekao je on a prenosi agencija RIA Novosti.

Agencija Rojters javila je, pozivajući se na ukrajinske izvore sa sastanka, da četvorica lidera na sastanku u Minsku planiraju da potpišu zajedničku deklaraciju u kojoj se podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Taj izvor je rekao da će biti pripremljen i poseban dokument kontakt grupe u kojoj su Rusija, Ukrajina i Organizacija za evropsku bezbednost i sigurnost u kojem se afirmiše podrška planu o prekidu vatre koji je dogovoren u septembru prošle godine, takođe u Minsku.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, započeli su večeras u Minsku razgovore o razrešenju krize u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus ocenio je da su razgovori u Minsku poslednja šansa da se kriza u Ukrajini reši pregovorima, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: