Poslanici o setu bankarskih zakona

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas o setu novih zakonskih rešenja čiji je cilj, između ostalog, bolja kontrola banaka.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

00:52

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Na dnevnom redu su Predlog zakona o dopuni Zakona o ministarstvima, Predlog zakona o osiguranju depozita, Predlog zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o NBS, Predlog izmena i dopuna Zakona o bankama, Predlog zakona o Agenciji za osiguranje depozita i Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o javnim nabavkama.

Resorni skupštinski Odbor za finansije usvojio je u načelu sve predložene zakone Ministarstvo finansija i Narodne banke Srbije.

Tim rešenjima se pojačava kontrola banaka i uvode mehanizmi ranije intervencije u slučaju da neka od banaka ima problem u poslovanju i predstavljaju bitan iskorak u stabilizaciji i unapređenju performansi finansijskog sistema zemlje.

Izmene i dopune Zakona o bankama doprineće ranijoj mogućnosti intervencije, ako dođe do poremećaja u stabilnosti finansijskog sistema, a osnovni cilj je zaštita interesa prvenstveno deponenata - građana i privrede.

Izmene tog zakona su u skladu sa evropskim direktivama i regulativom.

Izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima država direktno preuzima određene nadležnosti koje je do sada imala Agencija za osiguranje depozita.

Izmena i dopuna Zakona o bankama omogućiće da se lakše restrukturiraju banke, odnosno da se lakše rešava problem lošeg poslovanja, a tri glavne tačke su preventivno delovanje, rana intervencija i restrukturiranje.

Cilj tih zakonskih rešenja je i da se banke pripreme za probleme sa kojima se mogu suočiti, pa NBS u tom smislu može da predloži jednu ili više mera, ili da pregovara sa poveriocima ako se mere pokažu kao nedovoljne.

zmene će omogućiti i da se restrukturiranje radi i na “živoj” banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: