Britanci presreli ruske bombardere

Britanski borbeni avioni presreli su dva ruska bombardera koja su se približila vazdušnom prostoru Velike Britanije, saopšteno je u Londonu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

12:35

Default images
Foto: wikipedia.org/Dmitry A. Mottl

Ruski avioni su detektovani iznad Lamanša, južno od Engleske, nakon čega su britanski lovci tipa "tajfun" uzleteli iz dve baze, u Engleskoj i Škotskoj.

"Avioni RAF-a (Kraljevske vazduhoplovne snage) otpratili su ruske avione sve dok nisu nestali iz oblasti od interesa za Britaniju. Ni u jednom trenutku ruske vojne letelice nisu ušle u vazdušni prostor Britanije", navodi britansko Ministarstvo odbrane.

NATO je prošle godine više od 100 puta presreo ruske avione, što je tri puta više nego u 2013. godini i to u trenutku povećanih napetosti između Zapada i Moskve zbog nesuglasica povodom krize u Ukrajini, navodi Rojters.

“Let vojne letelice blizu suverenog vazdušnog prostora druge zemlje ili u njemu ukazuje na nezadovoljstvo ili, u najgorem slučaju, na agresiju“, rekla je stručna saradnica Kraljevskog instituta za ujedinjenje službe Elizabet Kvintana.

Ona smatra da je ovaj poslednji incident “ipak neuobičajen“ i da bi mogao biti povezan sa činjenicom da su britanske vlasti ove sedmice pokrenule zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, nekada žestokog kritičara Kremlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: