UKR: Dan žalosti, borbe u Donjecku

U Donjecku se od ranog jutra čuje artiljerijska paljba dok su gradske vlasti Marijupolja saopštile da je situacija pod kontrolom i stabilna.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

09:57

Default images
foto: Beta/AP

Pres centar ukrajinskog "Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije" saopštio je da je posle teškog jučerašnjeg dana, noć u zoni konflikta protekla "prilično mirno", prenela je agencija UNN.

Prema tvrdnjama pobunjenika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) koje prenosi ruska agencija, u Donjecku se čuju snažne artiljerijske detonacije i projektili su pali na zapadni deo grada, gde je oštećena jedna crkva, a ima i ranjenih čiji se broj utvrđuje.

Ukrajinska agencija UNN prenela je saopštenje gradskih vlasti Marijupolja da je situacija u tom gradu na jugoistoku Donjecke oblasti, na obali Azovskog mora, pod kontrolom i stabilna, i da protekle noći nije bilo narušavanja javnog reda a da je policija pojačala aktivnosti.

Marijupoljske vlasti navode da je u jučerašnjem granatiranju poginulo 30 žitelja, dok je 95 ranjeno.

UNN navodi da se ukrajinski predsednik Petro Porošenko hitno vraća u Ukrajinu radi učešća na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu sazvanog zbog događaja u Marijupolju, koje je tužilaštvo nazvalo terorističkim aktom.

Proruske snage poriču da su pucale, navodi ukrajinska agencija, međutim predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko potvrdio je da je u toku ofanziva na Marijupolj.

Ukrinform je preneo da je Porošnko u subotu razgovarao telefonom sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i da je Bela kuća saopštila da će "jednostrana eskalacija konflikta na istoku Ukrajine od strane Rusije i proruskih ekstremista na kraju dovesti do povećanja cene odgovornosti same Rusije".

Agencija navodi da je Bajden "osudio napade i nasilje u istočnoj Ukrajini koji su inicirali separatisti koje podržava Rusija".

Strane su se "dogovorile da rade sa međunarodnim partnerima, kako bi se uverili da će cena za Rusiju nastaviti da raste zbog njenih agresivnih dejstava protiv Ukrajine", navodi Ukrinform.

Porošenko je za danas proglasio Dan žalosti zbog pogibije 30 ljudi u Marijupolju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: