"Evropa se menja zbog džihadista"

Teroristički napadi u Parizu i rastuća pretnja džihadizma u Evropi će promeniti geostratešku i unutrašnju političku orijentaciju starog kontinenta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2015.

07:25

Default images

To je ocena učesnika diskusije u Beču koji su upozorili da ne treba povlačiti pogrešne pouke iz napada, koji bi mogli imati posledice po socijalno jedinstvo Evrope.

Nekadašnja šefica španske diplomatije Ana Palasio je istakla da današnji džihadizam ne može da se poredi sa terorizmom Al Kaide u Madridu 2004. godine.

"Islamska država smatra Španiju svojom teritorijom, ali Španija je sa svojim hrišćansko-jevrejskim korenima 100 odsto evropska“, naglasila je Palasio.

Palasio je dodala da, zbog talasa migranata u poslednjih 15 godina, kada je došlo milion imigranata iz Maroka, Španija mora više učiniti na njihovoj integraciji, pre svega u borbi protiv terorizma mora da se reši getoizacija muslimana.

Bivši šef švedske diplomatije Karl Bilt smatra da je teroristički napad u Parizu mogao da se dogodi bilo gde.

On je podsetio na atentat u Madridu 2004, Londonu 2005, kao i sprečeni napad na danske novine "Jilandsposten" 2010 godine.

“Liberalna, otvorena društva su uvek u opasnosti“, smatra Bilt.

Opasnost preti od nacionalizma, desničarskog ekstremizma, ili može biti versko motivisan, kazao je on podsećajući na norveškog teroristu Andersa Beringa Brejvika, koji je pre tri godine ubio 77 ljudi, a njegov motiv je bila mržnja prema strancima.

“Međutim najgore nasilje čine muslimani nad muslimanima, i to se ne događa u Evropi“, naglasio je Bilt.

“Terorizam uvek prouzrokuje prekomerne reakcije“, ukazao je bugarski politikolog Ivan Krastev.

On je naglasio da se teroristički napad u Parizu ne sme shvatiti kao „11. septembar“ Evrope, jer su mnogi faktori različiti.

“Teroristički akt su počinili Francuzi, a ne strani teroristi-samoubice, kao što je to bio slučaj 11. septembra 2001. u SAD“, podsetio je Krastev.

Vreme posle napada je za Evropu odlučujuće, smatra on, dodajući da je bitno kako će se ophoditi sa svojom reakcijom koja bi mogla voditi ka tome da migranti postanu novi neprijatelji.

Glavni urednik ruskog magazina “Raša in Global afers“ Fjodor Lukjanov rekao je da je Rusija dobro upoznata sa problemom terorizma.

On je istakao da pored, zvaničnih glasova, koji osuđuju nasilje u Parizu, ima i kritike na račun zapada.

Prema njegovim rečima, dvostruki standardi zapada provociraju reakcije.

Lukjanov je dodao da se Rusija, usled masivne imigracije iz Centralne Azije, suočava sa problemom suživota različitih kultura, a da rusko društvo nema rešenje za to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: