Han: Evropa još nije izgrađena

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han istakao je danas da EU želi da buduće članice pre svega budu ekonomski i društveni razvijene.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

11:57

Default images

Han je dodao da je to odgovor na umor od širenja.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", rekao da na Balkanu u međuvremenu postoje dobri pravni standardi u borbi protiv korupcije i da je potrebna održiva primena svih standarda.

Han je istakao da je to lekcija koju je EU naučila posle prijema Bugarske i Rumunije.

"Mi smo već kod Hrvatske išli korak dalje, i sada, kod kandidata, idemo dodatni korak dalje. Potrebno je da postoji i ekonomska zrelost. To je odgovor na umor od širenja. Trenutno stanovništvo u EU ima osećaj da svaka nova članica predstavlja finansijsko opterećenje. Ubuduće mora biti jasno da pristupanje donosi dobit svim stranama", naglasio je Han.

Komesar je ukazao da to važi i za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Ukrajinom, dodajući da je dobar pristup predsednika Petra Porošenka da zemlju 2020. dovede u stanje koje bi teoretski uopšte omogućilo podnošenje zahteva za pristupanje Uniji.

Han je podvukao da predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nije rekao da neće biti daljeg širenja, već samo da je, na osnovu stanja u pregovorima nerealno da će doći do novih prijema za vreme mandata aktuelne komisije.

On je, govoreći o aktuelnoj situaciji, rekao da su 90-te godine bile ogromna faza preokreta, da su 2000-te svi u Evropi bili zaokupljeni "raščišćavanjem", a da se danas postavlja pitanje preorijentacije.

Prema njegovim rečima, prisutno je razočaranje što pojedine zemlje nisu tako brzo nadoknadile zaostatke, kako su to same zamišljale.

"Evropa još nije potpuno izgrađena. Treba završiti 1989.godinu", podvukao je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: