Žitište: Smetovi viši od dva metra

Put Srpski Itebej-Hetin, u vojvođanskoj opštini Žitište neprohodan je zbog smetova koji su na pojedinim delovima puta viši od dva metra.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 29.12.2014.

08:10

Default images

Za sada je očišćena polovina puta, na čemu rade traktori i druge mašine Zemljoradničke zadruge "Mrkšićevi Salaši" i mašine iz Hetina.

Ostali putevi u okolini Zrenjanina su popodne bili prohodni, uključujući i deonicu puta ka Elemiru koja je bila u prekidu tokom prepodneva.

Na Kopaoniku debljina snežnog pokrivača iznosi 44 santimetara a slab sneg pada i tokom popodneva.

Duva jak vetar brzine do 12 metara u sekundi dok temperatura iznosi minus 16 stepeni Celzijusovih, rekao je dežurni u meteorološkoj stanici na toj planini Bratislav Marić.

On je izjavio da je tokom popodneva sneg slabog intenziteta nastavio da pada, a da jaki udari vetra stvara neku vrstu snežne mećave.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je u vestima B92 da će pravo zimsko vreme u Srbiji trajati bar do sledeće subote. On je naveo da se do kraja današnjeg dana očekuje prestanak padavina.

Na području zapadne Srbije sve raspoložive mašine za čišćenje snega su na terenu, izjavio je ministar zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić. Prema njegovim rečima, u proteklih petnaestak sati sneg i vetar prave velike probleme putarima.

"Mašine su poslate, radi se punom parom, možda ćemo morati da intenziviramo radove u Ivanjici, imajući u vidu da su neki putni pravci neprohodni", naveo je on, dodajući da ima dovoljno goriva.

Zbog velikih smetova autobuski saobraćaj na regionalnim putevima od Pirota ka Zaječaru, kao i ka Leskovcu, u prekidu je, rečeno je na Autobuskoj stanici u Pirotu.

"Jutros su otkazane dve redovne linije ka Zaječaru, autobus koji je jutros krenuo ka Leskovcu zaglavio se kod Modre Stene, a na putu ka selu Zvonce autobus je sleteo sa puta, ali na svu sreću nema nikakvih problema niti povređenih putnika. Takođe jutros rano nije funkcionisao ni saobraćaj ka Nišu, autobus koji je iz Niša krenuo u sedam sati nije stigao, ali je u međuvremenu saobraćaj ka Nišu i Beogradu profunkcionisao", kazao je Tanjugu dispečer na Autobuskoj stanici u Pirotu.

Sve glavne saobraćajnice u Beogradu su očišćene i prohodne, kažu u "Beograd putu". Saobraćaj zbog snega pojačan i usporen, a pojedine linije GSB su skraćene.

Ekipe "Gradske čistoće", koje neprekidno raščišćavaju sneg sa beogradskih ulica, posule su tokom proteklog dana i noći 75.300 tona soli. Od te količine, 28.170 tona soli je posuto na stajališta gradskog prevoza, a iz centra grada je na beogradsko Ušće odvezeno 100 metara kubnih snega.

Zbog visine snežnog pokrivača koji je dostigao 50 centimetara, putevi prema Devićima, Goliji i Kušićima su neprohodni, potvrdio je Tanjugu predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić. On je rekao da na tom području neprestano veje sneg i duva vetar koji stvara još veće probleme putarima.

Zbog jakog vetra i snežnih nanosa, privremeno je zatvoren put prema Elemiru, od raskrsnice prema Melencima i Zrenjaninu do Fabrike sintetičkog kaučuka, saopštio je danas Kabinet gradonačelnika Zrenjanina.

Očekuje se da u toku dana ovaj put bude osposobljen za saobraćaj.

Put je zatvoren samo od raskrsnice do FSK, a saobraćaj na magistralnom putu Zrenjanin - Melenci - Kikinda odvija se bez zastoja, naglašava se u saopštenju.

Svi ostali putevi na teritoriji Zrenjanina su prohodni, dodaje se u saopštenju.

Jak vetar stvara smetove na putevima u opštini Žitište, saobraćaj se odvija otežano, a na nekim deonicama puta samo u jednoj traci. Kako prenosi Info-centar Žitište, kritična deonica je i put Banatski Dvor - Jankov Most u toj opštini.

Đaci iz deset sela na Suvoboru zbog snežnih nanosa danas nisu mogli da dođu u školu, zbog čega nije organizovana nastava.
Foto: Tanjug
Kako je za agenciju Beta izjavio direktor Osnovne škole "Ivo Andrić" u Pranjanima Zoran Pantović, jako nevreme stvorilo je snežne nanose na putevima, zbog čega đaci i nastavnici nisu mogli da dođu u školu.

"Ovo je centralna škola, a nastava se ne održava ni u izdvojenim odeljenjima, jer učenici nisu mogli da doputuju i ukoliko se vreme stabilizuje, sutra će se normalno raditi, a ovaj dan biće nadoknađen", rekao je Pantović.

Na magistralnim putevima u užičkom kraju na kolovozu ima od tri do pet centimetara snega, a saobraćaj je zabranjen za kamione i šlepere preko Zlatibora, Kadinjače i Tare, rečeno je Tanjugu u Zimskoj službi u Mačkatu. Svi putevi su prohodni i nema zastoja u saobraćaju, ali je potrebna posebna pažnja i oprez u vožnji, jer sneg od jutros pada sve jače, a temperatura vazduha je tri stepena ispod nule, poručuju putari.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, koji obuhvata Lučane, Čačak, Ivanjicu i Gornji Milanovac, Dragiša Broćić kaže da su svi državni putevi na ovoj teritoriji prohodni.

"Oni se neprestano čiste, ali apelujem na vozače da obavezno koriste zimsku opremu i poštuju propisanu brzinu kretanja", kazao je on u izjavi Tanjugu.

Moravički okrug ima problema sa električnom energijom, jer zbog kvara trafoa na Rudniku oko 1000 domaćinstava nema struju.

Putevi prvog i drugog prioriteta su prohodni i na kolovozu ima raskvašenog snega do pet centimetara, rekao je Tanjugu Boban Jakovljević iz Preduzeća za puteve "Niš". Saobraćaj se odvija otežano, a na čišćenju puteva uključena je celokupno predviđena mehanizacija, naveo je Jakovljević.

Svi putni pravci u lozničkom kraju su prohodni, ali se zbog nanetog snega, koji je padao tokom cele noći, saobraćaj odvija usporeno.

Putari na severu Bačke tokom cele noći uklanjali su nanose na pojedinim saobraćajnicama, izazvane jakim vetrom koji je sneg sa njiva naduvao na puteve.

Kako je Tanjugu rečeno u kompaniji “Vojput”, najkritičnije deonice su od Bačkog Dušanova prema Tornjošu, Novo Orahovo - Tornjoš, od Subotice prema Bačkoj Topoli i dalje ka Staroj Moravici i Pačiru i Telečka - Kljajićevo.

Rukovodilac štaba zimske službe ove kompanije Ivan Sudarević rekao je da su osim kamiona-čistača i grejdera angažovani i utovarivači na odbacivanju snega.

On je precizirao da je put Sombor-Subotica još prohodan, najteže je na deonici od Bajmoka prema naselju Aleksa Šantić i dalje ka Svetozaru Miletiću, gde se nalazi dosta mehanizacije, ali je i pored toga sve suženiji profil puta.

“Može se reći da je prohodno svugde, ali izuzetno uzano na nekim mestima koje uspevamo pročistiti, a nakon 15-20 minuta vejavica, mećava, zatrpa”, rekao je tokom noći Sudarević Tanjugu.

Na auto-putu cela širina kolovoza je pročišćena, ali se pojavljuju povremeni snežni nanosi koje ekipe ove kompanije čiste, tako da je kolovoz u celoj širini ili u potpunosti čist ili ima određeni sloj ugaženog snega.

“Na auto-putu prohodnost nije bila nigde ni na koji način ugrožena, dodao je Sudarević.

Magistralni i regonalni putni pravci u Šumadiji su prohodni, a zbog snega koji je od sinoć neprestano pada saobraćaj se odvija usporeno, rečeno je Tanjugu u Preduzeću za puteve Kragujevac koje brine o 800 kilometara puteva u ovom delu Srbije.

Auto-moto savez Srbije upozorio je vozače na poledicu na putevima i otežan saobraćaj zbog snega koji je tokom noći padao u većem delu zemlje.

Zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta, ali se očekuje pojačan saobraćaj na graničnom prelazu Batrovci iz pravca Hrvatske i na prelazu Horgoš iz Mađarske. AMSS apeluje na vozače da koriste manje posećene prelaze - Šid i Kelebiju.

Radovi na popravci državnog puta I/A reda br 1 (auto-put E75) između Malog Požarevca i Ralje, u smeru ka Nišu, izvodiće se svakog dana, osim nedeljom, od 08 do 17h.

Zbog radova na proširenju naplatne stanice Stara Pazova, na državnom putu I A reda broj 1, (auto-put E-75), naplatna stanica radi smanjenim kapacitetom.

Zbog radova na auto-putu, saobraćaj je na paralelni put preusmeren kod Grdelice, kao i na još nekoliko mesta na deonici Vladičin Han - Vranje.

Zbog radova na Zrenjaninskom putu, koji će se izvoditi u periodu od 22 od pet sati, biće zatvorene po jedna traka u oba smera.

Zbog popravke puta II-A reda Beograd-Smederevo, vozila naizmenično prolaze na deonici Grocka - Brestovik.

Na državnom putu I/B reda broj 21, na deonici Kosjerić - Požega, u mestu Pesak, zbog klizišta se saobraćaj obavlja naizmenično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: