"Belorusija će podržati Ukrajinu"

Belorusija je spremna da pruži podršku Ukrajini, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

18:57

Default images

"Želim da sve u Ukrajini bude dobro. Mnogi to tumače kao neku vrstu igre. Znam da vi niste među njima", rekao je Lukašenko, a prenela beloruska agencija BELTA.

"To je razlog, a rekao sam vam ovo i ranije: Ako želite nešto od Belorusije, samo recite, mi ćemo vam dati bilo šta što tražite u jednom danu", kazao je Lukašenko.

"Govorim otvoreno, mi smo uvek radili sve što ukrajinski predsednik od nas traži. I nastavićemo tako", istakao je Lukašenko.

Lukašenko je ponovio da se za Belorusiju "ne radi o igri" i da razlog podrške Ukrajini nije trgovina, već to što se radi o "susedima, koji žive jedni pored drugih, braći".

Ukrajinski predsednik je, zauzvrat, rekao da se nada da će razgovori u Minsku o rešenju ukrajinske krize biti nastavljeni energično kao i što su počeli.

Porošenko se zahvalio na efikasnoj saradnji sa beloruskom stranom, tako da su, kako je rekao, sporazumi iz Minska sada deo istorije diplomatije.

Beloruska prestonica Minsk bila je domaćin sastanka učenika konflikta u Ukrajini na kojima je, pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), 5. septembra potpisan Protokol iz Minska o prekidu vatre.

Trilateralna Kontakt grupa o Ukrajini, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i OEBS, sastala se ponovo 20. decembra u Minsku, kada je usvojen Memorandum kojim se određuju parametri za poštovanje prekida vatre iz prethodno potpisanog Protokola, podsetio je TAS S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: