Poslanici završili raspravu

Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na predložene izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, bez prisustva većine poslanika.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

11:43

Default images

O tom predlogu kao i o više zakona koje je predložila Narodna banka Srbije glasaće danas u 13.30 sati.

Poslanici će glasati o predlozima zakona o osiguranju i o platnim uslugama, izmenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju.

Skupština će se izjasniti i o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Glasaće se i o izboru jednog člana Nacionalnog prosvetnog saveta.

U današnjoj raspravi o nekoliko amandmana na izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, poslanici SNS koji su ih i predložili, poručili su da je namera da se spreče postojeće anomalije u tom propisu i moguće zloupotrebe.

“Na ovaj način SNS hrabro označava mesto gde može doći do zloupotreba. Siguran sam da ćemo izmenama zakona tu oblast urediti transparentno”, poručio je šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić koji je pozvao sve koji imaju saznajja o eventualnim zloupotreba da podnesu krivične prijave.

Izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje je u skupštinsku proceduru uputila grupa od 131 poslanika SNS, predviđena je nadležnost izvršitelja za izvršenje novčanih potraživanja nastalih po osnovu izvršenih komunalnih i sličnih usluga na način koji treba da spreči favirizovanje pojedinih izvršitelja.

Biće obezbeđeno da predmeti izvršenja budu raspoređivani svima ravnomerno.

Dešavalo se, naveli su poslanici SNS, da javna komunalna preduzeća “upadljivo favoriziju” pojedine izvršitelje i daju im najveći deo naplate potraživanja, jer ne postoji nijedan kriterijum za raspodelu predmeta, već je ostavljeno poveriocu da sam izabere privatnog izvršitelja što je pojedinim izvršiteljima omogućilo da se bogate, dok su drugi morali da zatvore posao.

Izmene zakona predviđaju da je javno preduzeće koje želi da naplati potraživanja po osnovu komunalnih i sličnih usluga dužno da se obrati Komori izvršitelja, koja treba u roku od pet dana da odredi izvršitelje vodeći računa o ravnomernosti i prema azbučnom redu upisa u Imenik izvršitelja.

Takođe, predviđeno je da je nadležan isključivo izvršitelj na čijem području dužnik ima prebivalište, boravak ili sedište, odnosno vodiće se računa o teritorijanoj pripadnosti dužnika, jer je do sada dolazilo do favorizovanja izvršitelja iz velikih gradova, posedno Beograda i Novog Sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: