Kuba oslobodila jednog Amerikanca

Jedan Amerikanac oslobođen je iz kubanskog zatvora posle pet godina što bi trebalo da označi početak krupnog poboljšanja bilateralnih odnosa, napetih pola veka.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

17:23

Default images

U okviru šireg sporazuma o razmeni zatvorenika, na slobodu na Kubi je izašao Amerikanac Alan Gros, a tri Kubanca su puštena u SAD.

Gros (65), uhapšen 3. decembra 2009. na Kubi, 2011. je osuđen na 15 godina zatvora jer je doneo opremu za satelitski prenos što je na Kubi zabranjeno.

Gros je s Kube odmah otputovao avionom američke vlade, rekao je jedan američki zvaničnik agenciji AP.

Njegovo hapšenje i zatvaranje su otežali pokušaj odmrzavanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a današnje oslobađanje moglo bi da dovede do bitnog pomaka u američkoj politici prema komunističkoj Kubi koja je pod privrednim embargom SAD više od pola veka.

Troje Kubanaca oslobođenih u SAD, deo je takozvane kubanske petorke osuđene zbog špijunaže. Dvoje je nedavno izdržalo kazne na Floridi i vratilo se na Kubu.

Predsednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro, treba da se obrate javnosti danas u 18 časova po srednjoevropskom vremenu.

Vašington je detant s Kubom uslovljavao oslobađanjem Grosa, koji je radio po ugovoru za Američku agenciju za međunarodni razvoj USAID, koja je deo Stejt departmenta.

SAD i Kuba od 1961. nemaju zvanične diplomatske odnose, ali imaju kancelarije za vezu koje obavljaju najnužnije poslove.

Američki zvaničnici najavili su danas da će SAD i Kuba početi pregovore o normalizaciji diplomatskih odnosa kao deo najznačajnije promene američke politike prema toj komunističkoj zemlji posle pola veka.

Zvaničnici navode da SAD planiraju da narednih meseci ponovo otvore ambasadu u Havani, što je deo dogovora u okviru kojeg su oslobođeni Amerikanac Alan Gros i tri Kubanca.

Američki senator Marko Rubio rekao je da sporazum uključuje i normalizaciju bankarskih i trgovinskih veza SAD s Kubom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: