B92 i monteri: Žica i 2 prsta leda

Monteri EMS u neverovatnim uslovima pokušavaju da ponovo obezbede snabdevanje Majdanpeka strujom, a na terenu s njima bio je reporter B92 Darko Jevtić.

Izvor: B92

Sreda, 03.12.2014.

14:22

Default images

Grad, koji je već treći dan bez struje, vode i grejanja, i dalje čeka bolje vesti, a više desetina profesionalaca radi rizikujući živote u pokušaju da ih donesu.

Ekipa B92 je bila u šumi i brdima kod Debelog Luga, petnaestak kilometara od Majdanpeka, u blizini trafostanice Majdanpek 2, koju radnici EMS pokušavaju da osposobe.

"Sve je okovano snegom i ledom, vetar šiba, a dalekovodi prolaze kroz šumu. Žice bukvalno idu sa brda na brdo, a monteri vise na 'točkićima' i pregledaju liniju. To sve zaista izgleda jezivo. Teško ih je i gledati pod takvim naletima vetra, a ne mogu da zamislim kako izgleda biti gore", kaže reporter B92. Do mesta gde rade monteri, od kojih su neki pristigli i iz BiH, stiže se vožnjom po izuzetno teškom, zaleđenom terenu, a "lada niva" je ekipu B92 dovezla tri do četiri kilometra dublje u šumu kod trafoa Majdanpek 2.

"Na drveću oko nas, baš kao i na žicama, se nalazi bar dva prsta leda, uslovi su zaista neverovatni", kaže reporter B92.

Inače, oko 14h je posle dva dana osposobljena mobilna mreža 064, nakon što je u večernjim satima noćas osposobljen optički kabl, koji je stanovnicima Majdanpeka omogućio da bar preko fiksne mreže i 063 mreže komuniciraju sa svetom.

Kako je ranije javio naš reporter, u gradu su vladali mrak i muk, a veći problem i od struje je to što nije bilo nikakvih informacija.

Novi problemi izašli su na videlo jutros, kada je počelo da ponestaje goriva za agregate.

Kako bi situacija u Majdanpeku bila jasnija onima koji nisu tu, vredi istaći da je to grad koji i hleb dobija svakog jutra iz drugih mesta, da ima samo jednu pumpu na kojoj je nemoguće točiti gorivo, jer nema struje, ali i to da je ovo prvi put u poslednje tri decenije da se jednog dana desi da "padnu" sve tri linije koje grad snabdevaju strujom.

Za B92 su u EMS-u ranije rekli da je ovakva situacija nezapamćena, kao i da njihovi radnici rizikuju živote kako bi osposobili energetski sistem.

"Radimo sve što možemo, ima snega i leda, vetar šiba, a ljudi su visoko. Rizikujemo ljudske živote, jer je u ovakvim uslovima opasno raditi. Majdanpek se napaja sa tri dalekovoda, a za mojih 25 godina, koliko ovo radim, se nikada nije desilo da sva tri ispadnu, da padnu stubovi", rekao je za Radio B92 Ilija Cvijetić, direktor u EMS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: