"Puštanje Šešelja otvorilo rane"

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro kaže da ne može da donosi sud o odluci Tribunala u Hagu i o rezoluciji Evropskog parlamenta o Vojislavu Šeselju.

Izvor: Danas, Tanjug

Subota, 29.11.2014.

09:49

Default images

Ona smatra da je puštanje na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja otvorilo mnoge rane, što ne ide u prilog naporima uloženim u približavanje koje su preduzele zemlje regiona i koje je podržala EU.

Moro je izrazila nadu da će sve strane koje su uključene umeti da se ne upuste u igru onih koji žele da taj proces dovedu u opasnost.

"Velika većina političara i javnog mnjenja u Srbiji okrenuli su stranicu koju gospodin Šešelj pokušava ponovo da otvori", rekla je ambasadorka za Danas.

Kristin Moro kaže da njena zemlja zaista želi da jedno poglavlje u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom bude otvoreno do kraja ove godine.

Ona kaže i da su prava tema reforme koje treba sprovesti kako bi ulazak u Evropsku uniju bio uspešan.

"Put obeležava 35 poglavlja koji čine pregovore o pridruživanju. To zahteva posao koji iziskuje vreme i koji će utoliko biti bolji ukoliko ga javno mnjenje razume i ukoliko ga ono podržava. Srbija može, u svakom slučaju, da računa na stalnu podršku Francuske, koja će joj pomagati tokom celog ovog procesa", naglasila je Moro.

Prema njenim rečima, važno je da se očuva dinamika pregovora kako se ne bi gubilo vreme i kako se u Srbiji ne bi pojavio zamor od proširenja.

"Zbog toga, moja zemlja, kao što je to rekao naš premijer u Beogradu, zaista želi da jedno poglavlje u pregovorima bude otvoreno do kraja ove godine", ponovila je ona.

Moro dodaje i da su Vlada Srbije i sve srpske institucije veoma angažovane u procesu reformi koje nisu samo potrebne za evropske pregovore, već pre svega kako bi se odgovorilo na očekivanja građana Srbije i stvorili uslovi za ekonomski i društveni napredak.

Kada je reč o balansu Srbije između Moskve i Brisela, Moro je podsetila na reči premijera Aleksandra Vučića da je Srbija izabrala Uniju.

"Ovaj izbor ima jasne posledice, u oblasti spoljne politike, kao i svaka zemlja koja je kandidat za pridruživanje, Srbija na kraju treba da se priključi evropskom konsenzusu. To je pitanje doslednosti i logike. Ono je, naime, predmet jednog specifičnog poglavlja u procesu pregovora, a to je poglavlje 31. Što se nas tiče, ne tražimo od Srbije da okrene leđa Rusiji, sa kojom održava razne vrste veza. Kao što ne tražimo od Srbije da se odmah svrsta uz sve stavove EU, dodala je ona.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku od Srbije se očekuje da ne zauzme nijedan stav, da ne preduzme nijednu aktivnost suprotnu stavovima ili politici EU, zajednici kojoj se sprema da se priključi u skoroj budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: