Hodžićeva: Budžet se troši po planu

Šefica Administrativne kancelarije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić kaže da se trošenje budžeta te kancelarije za 2014. odvija po planu.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

19:49

Default images

Od ukupne sume od 4 miliona evra, koliki ke budžet Kancelarije, 3 miliona evra se izdvaja za plate i dnevnice i nešto malo preko 600 hiljada evra za kapitalne investicije.

Hodžić je kazala da je budžet Administrativne kancelarije bio na raspolaganju za opštinu Severna Mitrovica s obzirom na to da se opštinske usluge građanima pružaju kroz ovu kancelariju, jer nije došlo do zvanične primopredaje kancelarije gradonačelniku.

"“To nije ometalo funkcionisanje Administrativne kancelarije zato što mi imamo jako blisku saradnju sa gradonačelnikom, i sve što je rađeno iz Administrativne kancelarije, urađeno je uz saglasnost i uz odobrenje gradonačelnika opštine Severna Mitrovica”", kazala je Hodžićeva.

Ona je prisustvovala današnjoj desetoj redovnoj sednici SO Severna Mitrovica, na kojoj je, između ostalog bilo reči i o finansijskom izveštaju opštine Severna Mitrovica za period od januara do septembra 2014. godine.

“"Mi smo dostavili jedan dokumenat i to je evidencija troškova Administrativne kancelarije za period od januara do septembra ove godine (devet meseci) i pokazali smo u kojim kategorijama je novac trošen. Ja sam verbalno potvrdila da smo trošili budžet isključivo onako kako je bio planiran i odobren od strane Parlamenta”", kazala je Hodžić.

Ona je dodala da se suma na kraju godine neće složiti jer u ovu kalkulaciju nisu mogle biti uračunate kapitalne investicije koje su u toku.

Prema njenim rečima, jedino što će biti sporno jeste suma od sto hiljada evra koja je bila namenjena za deponiju.

"“Tu imamo jedan tehnički problem - opština Severna Mitrovica nema licenciranu deponiju, ja se bojim da će jedino ta suma morati da ide u suficit i vratiće se kosovskoj vladi”", kazala je Hodžić.

Ona je navela i da je postojao zastoj od nekoliko meseci kada su u pitanju isplate za plate ljudima koji rade u prosveti, ali je pronađeno rešenje tako što su dobili odobrenje od strane Ministarstva finansija da te isplate ipak nastavi, i da će oni dodati fondove u tu kategoriju za plate i dnevnice.

"“Celokupan bužet Administrativne kancelarije za 2014. godinu iznosio je 4 miliona evra. Od toga 3 miliona evra ide na plate i dnevnice i to je nešto što se troši po automatizmu, mi isplaćujemo 747 plata što u zdravstvu, što u prosveti što u administraciji, što za Centar za socijalna pitanja, uključujući i gradsku biblioteku", kazala je Hodžić.

“"Mi smo na raspolaganju imali nešto malo iznad 600 hiljada eura za kapitalne investicije. Ja mislim da će se što se tiče toga utrošiti sve, sem sume od 100 hiljada eura koja je namenjena za deponiju, tu imamo tehnički problem pa bojim se da ćemo taj novac morati da vratimo nazad”", kazala je ona.

Šefica Administrativne kancelarije je naglasila da se trošenje budžeta za ovu godinu odvija po planu i po onim kategorijama kako je budžet i bio usvojen od strane Parlamenta 2013. godine.

"“U to vreme nije postojala Skupština opština Severna Mitrovica, nismo imali izbore, tako da je budžet Administrativne kancelarije direktno bio prihvaćen i odobren od strane Parlamenta. I po tim budžetskim kodovima budžet Administrativne kancelarije je trošen”", kazala je Hodžićeva.

Ona je napomenula da postoji jedna devijacija u trošenju budžeta, a to je da su odbornici isplaćeni iz kategorije roba i usluga, uz odobrenje od strane Ministarstva finansija.

Ona je kazala da su kao kancelarija bili uskraćeni da organizuju javne debate na kojima bi se raspravljalo o kapitalnim investicijama za ovu godinu.

Zato su, kako kaže, razvili su drugi mehanizam kako bi ispoštovali volju građana - građani su se obraćali direktno Administrativnoj kancelariji sa pismenim zahtevima za implementiranje kapitalnih projekata u samom gradu i svaki od tih projekata ima potpisanu peticiju građana koji stoje iza tih zahteva.

U okviru kapitalnih investicija između ostalog renovirane su fasade i krovovi javnih zgrada u gradu, bilo je projekata iz subvencija gde je podržan ekonomski razvoj, sportske aktivnosti, sportski klubovi, projekti iz kulture itd.

Rakić nezadovoljan

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da je nezadovoljan budžetom Administrativne kancelarije koji je, kako je ocenio, mnogo manji nego što su realne potrebe opštine Severna Mitrovica.

Rakić je danas na desetoj redovnoj sednici SO Severna Mitrovica predstavio izveštaj gradonačelnika za devet meseci rada.

On je napomenuo da je stupio na dužnost marta meseca ove godine i da opština Severna Mitrovica nema svoj budžet već koristi budžet Administrativne kancelarije Severna Mitrovica.

"“Mi smo u saradnji sa šeficom Administrativne kancelarije Adrijanom Hodžić uspeli da iskoristimo taj budžet za infrastrukturne projekte, zatim za pomoć građanima Severne Mitrovice koji su se obratili kako opštini tako i samoj Administrativnoj kancelariji”", kazao je Rakić.

"“Naravno da nisam zadovoljan, ne radom Administrativne kancelarije ili opštine nego nisam zadovoljan budžetom te Administrativne kancelarije jer je taj budžet mnogo manji nego što su realne potrebe jedne opštine a posebno jedne nove opštine Severna Mitrovica koja je multietnička”", podvukao je Rakić.

On je rekao da se mora naći način za pomoć svim zajednicama, da se zajednice ne smeju odvajati, podsetivši da u Severnoj Mitrovici postoji albanska, srpska, bošnjačka, romska odnosno zastupljene su sve zajednice i da se budžetom za 2015.godinu mora izaći u susret svim zajednicama.

Gradonačelnik Rakić je rekao da još uvek nisu dobili nikakve informacije da li je na centralnom nivou usvojen predlog budžeta za opštinu Severna Mitrovica za 2015.godinu

“Čekamo da se formira Vlada i skupština u Prištini. Prema nekim mojim informacijama tek nakon 8.decembra znaćemo konkretnije koliki nam je budžet usvojen, da li prema njihovim okružnicama kao što su oni preporučili ili onako kako je skupština usvojila” - kazao je Rakić.

On je rekao da su za finansijski izveštaj Administrativne kancelarije prema centralnoj vlasti odgovorni i gradonačelnik i šefica Adminsitrativne kancelarije, istakavši da se budžet mora trošiti onako kako je usvojen, budžetskom linijom, i da se sredstva ne smeju upotrebiti za neke druge namene.

Prema njegovim rečima, za kontrolu su nadležni revizori koji kontrolišu rad Administrativne kancelarije, trošenje budžeta, te da je sam izveštaj Administrativne kancelarije upućen trezoru tako da kontrola ide i sa viših instanci, odn. za kontrolu trošenja budžeta nadležni su i trezor i ministarstva i Vlada.

Rakić je napomenuo i da je Severna Mitrovica možda jedina opština na severu ali i jugu Kosova i Metohije koja nema svoju zgradu tj.zgradu opštine i skupštine opstine .

On je rekao da što se tiče izgradnje same zgrade opštine, imaju ne samo uveravanja već su određena i sredstva iz EU I izgradnja opštine Severna Mitrovica počeće već negde početkom proleća.

Zgrada opštine Severna Mitrovica prema njegovim rečima, biće u naselju Bošnjačka mahala.

Današnjoj desetoj redovnoj sednici SO Severna Mitrovica prisustvovalo je 17 od ukupno 19 odbornika. Sednici su, između ostalih prisustvovali i šefica Administrativne kancelarije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić, predstavnici kosovskog Ministarstva lokalne samouprave, načelnik kosovskomitrovačkog okruga Vaso Jelić, predstavnik policijske stanice Mitrovica Sever, kao i predstavnici UNMIK-a, OEBS-a I Kfora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: