"Bogićević će se žaliti Strazburu"

Advokat Božo Prelević rekao je za B92 da će se branioci Miroslava Bogićevića žaliti sudu u Strazburu i istakao da okrivljeni trenutno nemaju pravnu pomoć.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.11.2014.

14:07

Default images

On je istakao i da se protiv osobe koja nije saslušana ne može ni voditi postupak.

"Bogićević nije saslušan i ne može biti saslušan. Ne može se voditi postupak protiv lica koje nije saslušano. Ne može se voditi postupak protiv lica koje nema odbranu", rekao je Prelević navodeći da je njegov branjenik upoznat sa štrajkom advokata.

On je naveo da okrivljeni nemaju pravnu pomoć, ne voljom branioca, nego po nalogu Advokatske komore, čija odluka je obavezujuća.

"Siguran sam da će se ovde pojaviti situacija u kojoj ćemo se mi obratiti sudu u Strazburu zato što nijedan od okrivljenih u ovom slučaju nema pravnu pomoć", rekao je Prelević za B92.

Prelević je naveo da bekstvo kao razlog za određivanje pritvora Bogićeviću ne stoji, jer je on u proteklih mesec dana 21 put otišao u inostranstvo i istog dana se vraćao.

"Za godinu dana je više od 100 puta otišao van zemlje i vraćao se. A toliko se već pričalo o njegovom hapšenju", naveo je Prelević.

Prema Prelevićevim rečima, u naredbi za sprovođenje istrage, kojom se Bogićeviću na teret stavlja zloupotreba odgovornog lica, jeste teza tužioca za organizovani kriminal, koja će tokom postupka istrage biti potvrđena ili neće.

"Ima stvari koje ja ne mogu izvesti kao zaključke, a koje tužilac smatra", rekao je Prelević.

Specijalni sud u Beogradu odredio je kasno sinoć pritvor do 30 dana Miroslavu Bogićeviću, a istu meru je izrekao i za još šestoro članova kreditonog odbora Privredne banke Beograd zbog malverzacija sa kreditima.

Pritvor im je određen posle saslušanja, kojem nisu prisustvovali advokati osumnjičenih.

Tužilaštvo je odlučilo da pokrene istragu zbog postojanja osnovane sumnje da su prilikom odobravanja ukupno 10 kredita od juna 2012. do kraja marta 2013. godine u iznosu od milijardu 750 miliona dinara.

Bogićević je uhapšen na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" u ponedeljak, 24. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: