Kabul: Usvojen sporazum sa SAD

Avganistanski parlament usvojio je danas sporazume sa SAD i NATO kojima će biti omogućeno da međunarodne snage ostanu u Avganistanu posle kraja ove godine.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

16:59

Default images

Međunarodna borbena misija u Avganistanu, koja je počela 2001. invazijom predvođenom SAD u kojoj su talibani zbačeni s vlasti, trebalo je da bude završena na kraju ove godine.

U skladu sa novim sporazumima, koje je ratifikovao avganistanski parlament, SAD i NATO će moći da zadrže ukupno 12.000 vojnika u Avganistanu sledeće godine i oni će biti podrška avganistanskim snagama, navodi AP.

Novi sporazumi su postignuti nakon što je list "Njujork tajms" juče objavio da je američki predsednik Barak Obama potpisao tajnu naredbu kojom je dozvoljeno proširenje američke vojne misije u Avganistanu sledeće godine.

Ovom odlukom se obezbeđuje direktna uloga za američke vojnike u sukobima u Avganistanu najmanje još godinu dana, navodi njujorški list list, dodajući da je Obama ovu odluku doneo na sastanku sa savetnicima za nacionalnu bezbednost proteklih nedelja.

Obama je u maju izjavio da američka vojska sledeće godine neće učestvovati u borbama u Avganistanu i da će 9.800 vojnika koji će ostati u toj zemlji sledeće godine samo obučavati avganistanske snage i hvatati "ostatke Al Kaide", preneo je Rojters.

Nova Obamina naredba će omogućiti američkoj vojsci da sprovodi misije protiv talibana i drugih ekstremističkih grupa koje predstavljaju pretnju po američke vojnike ili avganistansku vladu.

Osim toga, nova naredba će omogućiti da američko vazduhoplovstvo pomaže avganistanskim snagama u borbenim misijama, a američki vojnici će moći povremeno da se pridruže avganistanskim u operacijama protiv talibana.

"Njujork tajms" nije pomenuo da li će se ove promene odnositi i na broj američkih vojnika u Avganistanu.

Jedan američki zvaničnik je za AP rekao da će vojska intervenisati protiv talibana samo ako budu ugrožavali bezbednost američkih snaga ili pružali direktnu pomoć Al Kaidi.

"Ako pripadnici talibana budu direktno ugrožavali SAD i koalicione snage u Avganistanu ili budu pružali direktnu pomoć Al Kaidi, mi ćemo preduzeti odgovarajuće mere kako bi Amerikanci bili bezbedni", kazao je zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: