"Dete ne sme da se vraća nasilniku"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je nedopustivo da se više puta povređeno dete vraća nasilniku.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 13.11.2014.

13:29

Default images

On je dodao da ne može da komentariše prednacrt Građanskog zakonika (GZ) koji pređvida zabranu fizičkog kažnjavanja dece jer ga nije video.

''Ne sme da se desi da jedno dete više puta bude tako pretučeno da završi kod lekara i da se vrati nasilniku'', rekao je Vulin i dodao da nije svaka kazna fizičko nasilje i da ne treba to tako da poistovećujemo.

Ministar je istakao i da bi morao da vidi konkretan predlog da bi mogao da bude precizan, ali je ponovio da se mora praviti razlika.

''Ovde je većina roditelja koji znaju da prave razliku između nestašnog deteta koje nekada pokušate da disciplinujete i fizičkog kažnjavanja i zlostavljanja'', rekao je novinarima Vulin u Vladi Srbije.

On je naveo da se po evidencijama Centra za socijalni rad i Ministarstva zdravlja pojavio veliki broj dece, odnosno da je registrovano zlostavljanje dece koja prolaze kroz medicinsku evidenciju.

Kako je naveo, registrovano je da je veliki broj dece bio toliko povređen da je su morala da odu kod lekara.

''To je nešto što može da se desi, ali ne može i ne sme da se desi, a dešava se da isto dete dva i više puta prođe kroz takvu evidenciju i da isti nasilnik dva ili više puta prođe kroz evidenciju'', rekao je Vulin.

On je istakao da nije disciplina deteta isto što i pretući dete da završi u bolnici i da se taj slučaj ponavlja više puta.

''To smatram našom greškom, greškom institucije jer to ne sme da se dešava'', poručio je Vulin.

Roditelji u Srbiji ubuduće neće moći da biju svoju decu, uz stari moto "batina je iz raja izašla", jer prednacrt Građanskog zakonika (GZ) pređvida zabranu fizičkog kažnjavanja dece.

Tom odredbom Komisija za izradu GZ teži uspostavljanju standarda vaspitavanja dece ljubavlju i posvećenošću, što ne podrazumeva da dete treba razmaziti ili udovoljavati svakom njegovom hiru.

Važeći Porodični zakon već predviđa da roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama, koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta, kao i da su dužni da ga zaštite od nasilja drugih ljudi.

Međutim, kako je u našem društvu stepen tolerancije nasilja vrlo visok, pisci Prednacta zakonika smatrali su da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer bi nekome moglo da se "učini da batine nisu ponižavajuće za dete i da se time ne vređa njegovo ljudsko dostojanstvo", rekla je ranije Tanjugu član Komisije Olga Cvejić Jančić.

Podneta inicijativa za Zakon o dečjem ombudsmanu

Pokrenuta je incijativa za donošenje Zakona o dečjem ombudsmanu, odnosno zaštitniku dečjih prava i da će uskoro biti gotov nacrt tog zakona, rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, pokretanje incijative jedan je od zaključaka koji je donet na danas održanoj konstitutivnoj sednici Saveta za prava deteta Vlade Srbije.

Glavna tema sednice bilo je angažovanje svih institucija sistema kako bi se pomoglo deci ulice.

Vulin je kazao da je resorno ministarstvo od 16. jula do danas formiralo 33 tima koji čine prestavnici Centara za socijalni rad, ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova, koji su sklonili sa ulice 60 dece u odgovarajuće institucije ili hraniteljske porodice

"Nemojte me pogrešno shvatiti nama nije cilj da ni jednom roditelju oduzmemo dete, mi hoćemo da pomognemo porodici da zadrži to dete, da može da se stara o njemu, da brine o njemu, niti nam je cilj da decu sklanjamo sa ulice tako što ćemo da ih odvedemo u neku instituciju, već ako ne možemo da nađemo biološku porodicu da obezbedimo hraniteljsku porodicu koja će se brinuti o njima", istakao je Vulin.

Dodao je da je podneto više prekršajnih i krivičnih prijava prema roditeljima koji su zanemarivali i zloupotrebljavali decu.

"Velike sredine imaju problem sa decom ulice, Beograd, Novi Sad, Niš, ali ta deca često nisu iz velikih sredina ona dođu od nekud i neko ih pokupi na kraju dana, a mi moramo da otkrijemo ko to radi i nije shvatljivo da se tako nešto događa, a da niko nikada nije bio odgovoran za tako nešto", naglasio je Vulin.

Dodao je da većina dece ulice nema dokumenta, da se ne zna odakle su i da se radi na utvrđivanju njihovog identiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: