Priština traži oročen dijalog

Priština sprema nove zahteve uoči nastavka pregovora, a namera im je da u naredne četiri godine uspostave diplomatske odnose sa Srbijom, pišu Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2014.

23:33

Default images

Nastavak dijaloga nije ni na vidiku, a Priština je već otvorila karte - traži potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Srbijom i da sve to bude gotovo u naredne četiri godine.

"Želimo da dijalog bude istog formata kao dosad i da se uokviri i vremenski ograniči", poručila je nedavno Atifete Jahjaga.

Na drugoj strani, Beograd smatra da dijalog nije oročen, da treba da ostane statusno neutralan i da rezultira poboljšanjem uslova života na KiM.

Vetar u leđa ovakvom prištinskom shvatanju pregovora bez sumnje je dao poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u kom se traži "nova era odnosa“ Srbije i Kosova, koja će se zapečatiti ugovorom dveju strana.

Učesnik dijaloga i šef vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže za "Novosti“ da je važno da pregovori traju onoliko koliko je potrebno da se postignu politički sporazumi o normalizaciji i poboljšanju uslova za svakodnevni život:

"Reč je o veoma složenom političkom procesu i često vas trajanje i način na koji se on odvija iritiraju. Međutim, važno je ostati koncentrisan na konačan rezultat: dugoročnu normalizaciju odnosa, koja je izuzetno bitna za budućnost Srba i Albanaca. Nema mesta nadmudrivanju o statusnim pitanjima".

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da normalizacija nije oročena i da je teško reći u kom trenutku će se dovršiti, kada je zbog političke blokade u Prištini izgubljena gotovo cela godina:

"Problem je i to što Priština ima drugačiji pogled na normalizaciju i što je koristi za ostvarivanje svojih strateških ciljeva i postizanje ugovora dveju država."

Brisel još ćuti

Osim što je precizirano da će naslednica Ketrin Ešton, Federika Mogerini, šefica evropske diplomatije, upravljati nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, više detalja o tome kako će izgledati nova faza procesa koji mesecima tapka u mestu, Brisel nije ponudio.

SB razmatra izveštaj 14. novembra

Najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o stanju na Kosmetu Savet bezbednosti trebalo bi da razmatra 14. novembra, a još nije poznato ko će predstavljati Srbiju na ovoj sednici. Prema pisanju prištinske štampe, Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog toga što još nisu formirane kosovske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: