Havaji: Lava nadomak kuća / FOTO

Reka lave iz vulkana Kilauea, široka oko 110 metara, preti da uništi prvu kuću u seocetu Pahoa od oko 800 stanovnika na havajskom Velikom ostrvu.

Izvor: B92

Utorak, 28.10.2014.

21:18

Default images

Od ponedeljka ujutru, lava je napredovala oko 90 metara, a stanovništvu koje živi na njenom putu je naloženo da se spremi za evakuaciju, saopštila je danas lokalna Civilna odbrana, prenosi Rojters.

Foto: Beta/AP
Iz kratera Pu'u O'o koji je, inače, od 1983. konstantno u stanju erupcije, lava je prvi put potekla 27. juna, da bi se krajem septembra privremeno zaustavila. Od pre nekoliko nedelja, međutim, lava je ponovo nastavila svoje sporo napredovanje.
Foto: Beta/AP
Timovi rade na izgradnji privremenih pristupnih puteva i zaštiti autoputa 130, kojim dnevno prođe desetak hiljada automobila. Upozorava se da bi, ukoliko ne bi bili izgrađeni pristupni putevi, a autoput 130 postane neprohodan, lava mogla da "zarobi" oko 8.000 stanovnika oblasti Puna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: