Ramine poruke ohladile doček

Još nije određeno kakav će biti protokol tokom posete albanskog premijera Beogradu 10. novembra. Moguć izostanak prijema kod predsednika Nikolića , pišu Novosti

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

21:33

Default images

Uprkos "kratkom spoju“ na diplomatskim vezama Srbije i Albanije, Beograd je ostao opredeljen da jača odnose sa Tiranom i da narednih dvadesetak dana, za koliko je odložena poseta albanskog premijera Edija Rame, iskoristi kako bi susret šefova dveju vlada protekao u pozitivnoj atmosferi.

Ukoliko, ipak, Srbija bude htela da stavi do znanja da propagiranje Velike Albanije usred fudbalske utakmice nije zaboravljeno, postoji niz signala koji se mogu poslati tokom Raminog boravka u Beogradu. Kako za Novosti kaže Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije, jedan od načina je da se sa albanskim premijerom ne sastane predsednik Srbije i da se gostu upriliči samo jedan susret sa našim zvaničnicima.

"Umesto svečanog, ručak može da bude radni, a može da se izbegne i zajedničko obraćanje medijima dva premijera. Tada je poseta „osušena“, a poruka gostu i njegovim „advokatima“ glasi da on ne zaslužuje veću toplinu ", dodaje Jovanović.

Kako će Beograd dočekati Ramu - da li uz najviše državne počasti i uobičajen protokol, još se usaglašava, jer dve vlade tek pripremaju program posete.

Savetnik predsednika republike Ivan Mrkić kaže za ovaj list da se još ne zna hoće li doći do susreta Nikolić - Rama, i da od Tirane zavisi hoćemo li jačati veze na poštenim osnovama ili ne:

"Mi smo dokazali da smo spremni još pre dve godine, kada sam kao šef diplomatije posetio Albaniju. Nedavno je predsednik Nikolić imao uspešan razgovor sa predsednikom Albanije Nisanijem u Dubrovniku. I sada, razgovorom dva premijera, dokazujemo da smo orijentisani na građenje mira i stabilnosti u regionu uprkos bestidnim provokacijama pojedinih albanskih krugova. Zajednička evropska budućnost obavezuje obe strane podjednako".

Po mišljenju šefa diplomatije Ivice Dačića, dobro je što poseta albanskog premijera nije otkazana, već odložena za 10. novembar, jer, regionalna saradnja treba da se nastavi. Dačić je, ipak, ukazao da je potrebno utvrditi istinu o tome kako je došlo do incidenata na utakmici.

Odložen i trojni sastanak ministara

Uporedo sa susretom albanskog i srpskog premijera, pripremao se i trojni sastanak Srbija-Albanija-Kosovo, posvećen zajedničkim projektima, ali je i on odložen. Kako za Novosti kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, na taj skup trebalo je da dođu ministri spoljnih poslova i ekonomije Albanije, kao i predstavnici administracije u Prištini, a reč je o nastavku regionalnih inicijativa od letos iz Dubrovnika i Berlina:

"Neke od tema koje će se razmatrati su izgradnja autoputa Niš - Merdare koji bi se preko Kosova nastavio ka Albaniji, kao i oko dalekovoda koji će iz Albanije ići preko Kosova ka Srbiji ili Grčkoj. Možda je i bolje da se sastanak odloži za posle 10. novembra, jer dvadesetak dana nije dovoljno da se primire sve strasti, ili da se, čak, sačeka formiranje vlasti u Prištini".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: