"Najveći terorizam su ratovi SAD"

Noam Čomski smatra da su napadi američkih dronova i ratovi koje je izazvao Vašington bili najveći teroristički napadi u ljudskoj istoriji.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 20.10.2014.

13:41

Default images

Noam Čomski je pohvalio Venezuelu i Boliviju kao nacije koje su "dokazale da se može pobeći od 500 godina kolonijalizma i dominacije SAD".

On je izrazio žaljenje što meksička vlada, suprotno od onoga što se dosta dešava u Južnoj Americi, nastavlja i dalje da gleda prema SAD i Kanadi, ističući da su meksički lideri odlučili da se svrstaju uz SAD i okrenu od latinoameričkog naroda.

Čomski je kritikovao i nekoliko "samoubilačkih" reformi, poput reforme u oblasti energetike koju gura predsednik Enrike Penja i koju je nedavno odobrio meksički kongres. Tom reformom, sektor energetike je naftnu i industriju gasa otvorio privatnim kompanijama.

Čomski je ocenio kao najveće pretnje čovečanstvu mogući nuklearni rat i ekološke katastrofe.

"U ovom trenutku imamo dva ključna problema. Prvi je uvek prisutna opasnost od nuklearnog rata. Drugi, koji takođe preti opstanku vrste, su ekološke katastrofe koje izazivaju ljudi bez namere da se zaustave. To su osnovni problemi, lista manjih bi bila beskrajna", rekao je Čomski, koji je tokom vikenda učestvovao u videokonferenciji povodom sajma knjiga u Meksiku.

Konferenciju je vodio meksički pisac Pako Ignasio Taibo II, koji je poznatom američkom filozofu pitanja postavljao pred publikom od nekoliko stotina ljudi, javlja telesurtv.net, a prenosi index.hr. Doktor nauka Noam Čomski je postao nadaleko poznat, posebno internacionalno, otkako je započeo svoju kritiku Vijetnamskog rata, kao i kritiku medija i politike.

On je široko poznat i kao politički aktivista i kritičar spoljne politike SAD-a i drugih vlada.

Čomski je inače u svojoj knjizi „Novi militaristički humanizam“ oštro kritikovao bombardovanje Jugoslavije, jer je bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom i ukazao na to da je humanitarna tragedija na Kosovu počela tek posle početka bombardovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: