Verbić:Budućnost škola optimistična

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da je optimista kada je u pitanju budućnost škola generalno, pa i seoskih.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

14:08

Default images

Verbić je dodao da se o njihovom opstanku neće odlučivati samo na osnovu ekonomskih parametara.

"Ako bismo se na osnovu kratkovidih ekonomskih analiza rukovodili, onda bi trebalo da zatvorimo sve škole zato što sve njih u ovom trenutku finansiramo", rekao je Verbić i dodao da su Srbiji selo i seoske škole važne za narednih 10, 20... godina.

Prilikom posete najstarije škole u Šumadiji - Osnovne škole "Prota Stevan Popović" u selu Čumić, kod Kragujevca, Verbić je rekao da je važno da zaposleni u školama rade i na razvojnim projektima za proširivanje delatnosti škola.

"Proširivanje delatnosti nije važno samo za seoske, već za sve škole u celini zato što postoje mogućnosti, znanje, tehnički uslovi da zaposleni u školama rade još nešto sem nastave", rekao je Verbić i dodao da je cilj da sve škole rade jednosmenski.

U tom slučaju, dodao je, škole bi imale dovoljno vremena da pružaju usluge ne samo đacima iz te škole, već i iz drugih, a i lokalnoj zajednici.

Direktor škole Aleksandar Jovanović govorio je o razvojnim projektima na kojima ta škola radi, među kojima je i obrazovni turizam.

Jovanović je dodao da je reč o formiranju etno parka "Protino selo" u blizini škole koje bi moglo da postane mesto koje bi posećivali đaci iz cele Srbije, jer je reč o školi koja je 2014. obeležila 222 godine postojanja i među pet je najstarijih u zemlji.

Osnovna škola "Prota Stevan Popović" izgrađena je 1792. godine i danas je pred rušenjem. Škola sa istim nazivom preseljena je i nalazi se na dva kilometra od prve Protine škole.

Školu pohađa 126 učenika u 10 odeljenja.

Verbić će tokom dana posetii Studentski centar u Kragujevcu, kao i Prvu kragujevačku gimnaziju gde će razgovarati sa članovima Djačkog parlamenta i govoriti na Akademiji povodom 21. oktobra - Dana škole i u znak sećanja na đake i profesore te gimnazije koje su u Drugom svetskom ratu streljale nemačke fašističke snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: