Stručnjaci potcenili ebolu

Vodeći svetski zdravstveni stručnjaci nisu predviđali kakve će razmere imati ebola, priznao je Kris Daj, visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: B92

Petak, 10.10.2014.

15:40

Default images

Najveća žarišta bolesti su glavni gradovi Gvineje, Liberije i Sijera Leonea. Od ebole je dosad umrlo preko 3.860 ljudi, uglavnom u Zapadnoj Africi, od čega više od 200 zdravstvenih radnika, prenosi Bi Bi Si.

Kris Daj ističe da je reakcija međunarodne zajednice od pomoći ali da je potrebno da se nastavi i poveća jer niko ne može da predvidi koji obim će imati trenutna epidemija smrtonosne virusne bolesti, zbog čega je nužno "gledati napred".

Daj napominje da je za borbu protiv ebole SZO apelovala za donacije u visini od oko milijardu dolara, a da je dosad pristiglo oko 300 miliona, uz obećanja daljeg priliva. "To je nešto manje od polovine onoga što smo tražili ali se (suma) sve vreme brzo uvećava", ističe Daj.

U aprilu je organizacija "Lekari bez granica" upozorila na potencijalno širenje virusa ebole, ali je SZO olako prešla preko tog upozorenja ističući da ebola nije ni epidemija ni slučaj bez presedana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: