UN: Gnusno ubistvo humanitarca

Savet bezbednosti UN osudio je "gnusno i kukavičko ubistvo" Britanca Dejvida Hejnsa, koje su počinili pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

07:36

Default images

"Ovaj zločin je tragičan podsetnik o sve većoj opasnosti sa kojom se svaki dan u Siriji suočavaju humanitarni radnici", navodi se u jednoglasno usvojenom saopštenju Saveta bezbednosti UN.

U saopštenju se ističe da Islamska država mora biti poražena i da "netolerancija, nasilje i mržnja, što ta organizacija zagovara mora biti iskorenjeno".

Savet bezbednosti je pozvao na neodložno, bezbedno i bezuslovno oslobađanje svih onih koje Islamska država drži kao taoce, prenela je agencija AFP.

Hejns je bio zarobljen u Siriji 2013. godine, a prema pisanju britanske štampe, 12 godina je služio u vazduhoplovstvu, posle čega je počeo da učestvuje u humanitarnim misijama, pa je 2011. u Libiji bio na čelu humanitarnog programa Međunarodne organizacije invalida, koja je pomagala deci, a zatim i u Južnom Sudanu.

U trenutku zarobljavanja u Siriji je boravio sa humanitarnom misijom u okviru francuske nevladine organizacije Agencija za tehničku saradnju i razvoj (Acted).

Ovo ubistvo usledilo je posle prošlomesečnih ubistava američkih novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, čije je pogubljenje odsećanjem glave takođe snimljeno i objavljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: