Fico ne želi NATO vojnike

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da ne bi dozvolio stalnu bazu NATO sa savezničkim vojnicima na teritoriju Slovačke, po cenu da podnese ostavku.

Izvor: B92

Subota, 13.09.2014.

15:39

Default images

Fico je dodao da bi prepustio Slovacima da to odluče sami na referendumu.

"Loše je ako neko želi da uvlači tako male zemlje kao što je Slovačka u velike geopolitičke sukobe", kazao je Fico u intervjuu koji danas objavljuje dnevnik Novi čas. Fico je istakao da članstvo Slovačke u NATO ne znači da mora da prihvati savezničke vojnike i stalne baze NATO i da bi, kada bi neko na Slovačku vršio pritisak, raspisao referendum.

Po dubokom uverenju slovačkog premijera NATO ne bi trebalo uopšte da primi među svoju članice Ukrajinu, jer bi to po Ficovom mišljenju značilo narušavanje bezbednosti u regionu.

"Već sada nam stiže manje gasa, prete nam da će zatvoriti svoj vazdušnih prostor a šta ako zabrane uvoz automobila? Zar zaista mi ovde treba da stradamo u ime geopolitičkog rata Istoka i Zapada", osudio je slovački premijer dalje zaoštravanje sankcija protiv Rusije.

"Zato sam ja vanredno nervozan zbog sankcija i smatram da su besmislene a da će njihov račun platiti ljudi. Sankcije povećavaju tenzije. Stoji i sledeće pitanje - da li je to nekome stalo do jačanja tenzija", kazao je Fico u intervjuu slovačkom listu.

I premijer susedne Cceške, Bohuslav Sobotka, ponovio je danas na sastanku rukovodstva svoje Češke socijaldemokratske stranke da gomilanje sankcija nije rešenje a da Evropa dijalogom mora da spreči stvaranje nove gvozdene zavese na istoku Ukrajine.

"Uveren sam da eskalacija ekonomskih sankcija nije rešenje. Bez sumnje, to će pogoršati ekonomsku situaciju u Rusiji ali neće imati uticaj na političko ponašanje Rusije prema Ukrajini", kazao je Sobotka. Češki premijer jedan je od lidera u EU koji su se zalagali za to da nove, oštrije sankcije protiv Rusije budu odložene ili da se uopšte ne uvode a u tome ima podršku i predsednika Češke Miloša Zemana.

"EU i SAD moraju da očuvaju dijalog sa Rusijom", kazao je češki premijer i dodao je potrebno sprečiti podizanje nove gvozdene zavese na istoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: