KiM: Stav Srpske preloman za krizu?

Zastoj u formiranju institucija, tačnije u izboru vodećih ljudi kosovske skupštine, mogla bi da otkloni poslanička lista Srpske, prenosi prištinska "Tribuna".

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

12:55

Default images

Srpska bi, naime mogla u trenutnoj političkoj krizi da bude odlučujući faktor, a politički analitičar Artan Muhadžeri čak tvrdi da su njene pozicije praktično ojačale obe strane u borbi za vodeća skupštinska mesta - DPK s jedne i koalicija DSK-ABK-IK.

Naime, ukoliko Demokratska partija Hašima Tačija, ali ni koalicija Demokratskog saveza, Alijanse za budućnost i Inicijative Kosova ne mogu da obezbede 61 poslanika bez liste Srpske, onda će uticaj te liste da bude deset puta veći, poručuju analitičari i tvrde da će u tom slučaju politički subjekt koji je osnovao Beograd imati odlučujuću ulogu u formiranju kosovskih istitucija,prenos "Tribuna".

Poziciju Srpske ojačali su sami albanski političari, smatra analitičar Artan Muhadžeri.

"Kad je reč o ulozi manjina u političkom čvoru koji je stvoren, smatram da je neznanje albanskih političara da realizuju normalnu politiku učinilo da manjine postaju glavni faktor izgradnje institucija. To može biti problematično, jer znamo da posebno srpska manjina nema autonomiju u odlučivanju i da se sve odluke donose u Beogradu", kaže Muhadžeri, koji iz toga zaključuje da bi se moglo desiti da kosovska vlada na indirektan način bude zavisna od odluke Beograda.

Muhadžeri za "Tribunu" komentariše i da je do takve nezaslužene pozicije manjina, a s obzirom na njihovu brojnost, došlo umnogome zaslugom međunarodnog faktora, ali tvrdi da je mnogo boljem položaju Srpske doprinela podela između dva bloka Albanaca, dok uključivanje Srba u vladu priznaje kao ustavnu kategoriju.

"Sada je u rukama albanskih političkih partija, koje predstavljaju apsolutnu većinu u skupštini, da odluče tako da imamo stabilnu vladu, koja ne zavisi ne samo od liste Srpska, nego nijedne političke partije koja zahvaljujući matematičkim merilima čini da zavisi", rekao je za "Tribunu" Albert Krasnići iz instituta "Kipred".

On je dodao da bi zavisnost od liste Srpska učinila da nekoliko zakona ne bude izglasano, kao što je zakon o vojsci Kosova, ali i da budu poništene privatizacije u opštinama sa srpskom većinom.

U međuvremenu potpredsednik DPK Adem Grabovci za dnevnik "Epoka e re" izjavljuje da njegova partija i dalje nema kandidata za predsednika skupštine, čime nagoveštava da će izbor ličnosti za tu funkciju zavisiti od kunsultacija s ostalim političkim subjektima, koje najavljuje vrlo brzo.

Istovremeno, visoki zvaničnik DPK Džavit Haliti potvrdio je za RTK, a prenosi "Zeri", susrete s predstavnicima DSK kako bi razmotrili mogućnost koalicije.

Kako je rekao Haliti, raspravlja se o mogućim formama saradnje, mada je u istom prilogu RTK visoki zvaničnik DSK Lutfi Haziri kategorično negirao izjavu Halitija rekavši da je DSK u koaliciji s ABK i Inicijativom za Kosovo i da povratka nema.

"Ako DPK želi da šalje poziv, ne može da šalje DSK-u nego celoj koaliciji DSK-ABK-IK, jer mi tako delujemo. Ne može više da ima individualnih poziva ili određenoj grupi, nego ima poziva koalicije", rekao je Haziri.

Haliti opet, s druge strane, izjavljuje za "Zeri" da u politici nikad ne treba reći izričito "ne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: