Bez kazne za pogibiju kadeta

Major Vinko Žnidaršič oslobođen je optužbi za nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedince tokom nesreće na Pasuljanskim livadama 2012. godine.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

12:57

Default images

Takvu odluku doneo je Viši sud u Jagodini, ali će konačnu odluku o slučaju doneti Apelacioni sud u Kragujevcu.

Nesreća se dogodila 18. juna 2012. na pripremama za vojnu vežbu "Diplomac 2012", kada su od gelera granate poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca, a još sedmoro je povređeno.

Zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini Miomir Vasić je rekao da je takva odluka sudije Višeg suda "neviđena bruka i skandal".

"Nama nije jasno kako je do toga došlo. Juče smo uložili žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu i sad čekamo odgovor. Nadamo se da će stići u najkraćem roku", naveo je Vasić.

Tužilac se nada da će Apelacioni sud odbiti odluku po kojoj se optužni predlog protiv majora Žnidaršiča odbija.

"Očekujemo 99 odsto da će ova odluka biti ukinuta i da će suđenje ipak biti održano. Poginulo je dvoje kadeta, a da niko iz Vojske nije kriv, ta odluka je van pameti", rekao je Vasić.

Tužilac je iskazao i nezadovoljstvo zbog toga što su optužni predlozi za četvoricu bivših kadeta M.K. iz Hajdučice kod Plandišta, N.G. iz Prnjavora, M.M. iz Aleksinca i S.M. iz Novog Sada, koji se sumnjiče da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti, prebačeni u nadležnost Osnovnog suda u Despotovcu.

"Van pameti je i razdvojiti jedan jedinstveni događaj. Treba na jednom mestu izneti sve dokaze", ocenio je zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini.

Krajem aprila 2013. godine urađena je rekonstrukcija nesreće na vojnom poligonu Pasuljanske livade, koju su radili veštaci sudske medicine sa VMA i Vojnog instituta.

Kako je nakon nesreće saopštilo Tužilaštvo, sumnja se da su kadeti N.G. i M.M. prilikom iskopavanja zemlje s jedne humke u neposrednoj blizini mesta izvođenja vežbe, pronašli ispaljenu, a neeksplodiranu granatu kalibra 30 milimetara.

Tu granatu su zatim doneli na mesto rada svoje grupe, gde su je razmenjivali s kadetima, S.M. i pokojnim Filipom Milojevićem, da bi u jednom trenutku S.M. granatu spustio na zemlju.

Prišao im je kadet M.K. i nogom šutnuo granatu koja je od njih odletela tri do četiri metra, nakon čega je eksplodirala i nanela smrtonosne povrede kadetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: