Suspenzije starešina zbog tragedije

Dvoje kadeta VS poginulo je na poligonu Pasuljanske livade u eksploziji zaostale granate. Suspendovani svi u lancu komande, koji su imali veze sa vežbom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2012.

10:57

Default images

U tragediji je povređeno još sedam kadeta, dvoje teško i svi su van životne opasnosti. Povređene obišli predsednik, ministar odbrane i načelnik Generalštaba.

Do nesreće je došlo oko 9 časova kada je jedan od kadeta četvrte godine Vojne akademije tokom redovne obuke i pripreme za završnu vežbu "Diplomac 2012" pronašao zaostalu granatu kalibra 30mm.

Kadeti na poligonu Pasuljanske livade tokom vežbe nisu koristili bojevu municiju.

Vojska Srbije će sprovesti hitnu istragu zbog tragedije, a danas su suspendovani svi u lancu komande koji su imali veze sa pripremom i organizacijom vežbe.

Saopšteno je da su u nesreći poginuli Filip Milojević (1988) iz sela Gornja Trnava, opština Topola i Milina Miletić (1989) iz Gornjeg Milanovca, dok su povređeni Tanja Milošević (1988) iz Lebana, Stefan Milosavljević (1988) iz Novog Sada, Mladen Milosavljević (1989) iz Aleksinca, Mirjana Veličković (1988) iz Surdulice, Nikola Garabiljević (1988) iz Šapca, Jelena Obradović (1985) iz Kragujevca iSlobodan Petrović (1988) iz Vlasova, u opštini Raška.

Povređeni su najpre bili prebačeni u Opštu bolnicu u Ćupriji. Dvoje teže povređenih dovezeni su sa povredama glave i grudnog koša. Četiri povređena mladića su iz Ćuprije dovezeni helikopterom na helidrom u blizini VMA oko 13 časova, nakon čega su sa četiri vozila hitne pomoći prebačeni do Centra za hitnu pomoć te medicinske ustanove.

"Kadet i kadetkinja imaju povrede grudnog koša, a drugih dvoje povređenih imaju tačkaste povrede po telu, od gelera", rekao je za B92 Marijan Novaković, načelnik VMA, koji je dodao i da niko od njih nije životno ugrožen.

Posle tragedije, pristup poligonu je bio onemogućen. Više fotografija sa lica mesta pogledajte ovde. Ministar odbrane Dragan Šutanovac do završetka istrage udaljio je sa dužnosti sve starešine u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" na Pasuljanskim livadama.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović rekao je za B92 da je u pitanju verovatno 5 do 7 oficira i podoficira i istakao da će biti kažnjeni svi za koje se utvrdi da su načinili propuste koji su doveli do tragičnih posledica.

Pajović je rekao da se nesreća dogodila kada su kadeti našli zaostalu granatu, iako u njihovoj obuci nije bila korišćena bojeva municija. Projektil koji je eksplodirao koristi se u pešadijskim jedinicama za punjenje automatskog bacača granata kalibra 30 milimetara.

"Projektil je verovatno zaostao od prethodnih gađanja, a budući da je na njemu nađena rđa, reč je verovatno o ranijem periodu. Ali to je posao istrage", rekao je on.

Pajović je dodao da su starešine u trenutku eksplozije bile pored grupa kadeta, a da su diplomci bili blizu jedni drugima, jer su pravili maketu za vežbu. Istraga će utvrditi da li je poginuo kadet koji je našao granatu.

On je naveo da je na Pasuljanskim livadama u trenutku nesreće bilo oko 600 kadeta podeljenih u četiri grupe i starešina, i osoblje za podršku na poligonu.

Inspektorat odbrane, Vojna policija i komisija koju je formirao ministar odbrane ispituju sve okolnosti današnje nesreće. Do sada je utvrđeno da je granata nađena na lokaciji potpuno suprotnoj od poligona na kojem se obavlja bojevo gađanje.

"Imamo informacije o svim vrstama gađanja. Na Pasuljanskim livadama se u junu i maju u nekoliko navrata gađalo iz te vrste naoružanja, kao i na desetinama drugih lokacija. Sve ispitujemo", rekao je Pajović.

Načelnik Vojne akademije general major Mladen Vuruna je istakao da su kadeti i kadetkinje danas izvodili vežbu bez oružja i municije i da se radi o kadetima i kadetkinja završne četvrte godine koji su već prošli obuku gadjanja iz svog pešadijskog naoružanja.

Vuruna je naveo i da su današnje aktivnosti izvodjenje u skladu sa planom a da su kadeti i kadetkinje bili podeljeni u četiri grupe u kojima su radile vojne makete.

Prema njegovim rečima, starešine su bile neposredno uz sve grupe kadeta i kadetkinja a za tu vrstu vežbu nije bilo predvidjeno korišćenje posebne zaštitne opreme.

Načelnik Uprave Generlaštaba Vojske Srbije za obuku i doktrinu Jovica Draganić je objasnio da su procedure koje se primenjuju pri pregledu terena veoma stroge kao i u slučaju kada se pronadje neko od zaostalih ubojnih sredstava.

Prema njegovim rečima, onaj ko pronađe zaostali projektil obavezan je da ga ne dira već da o tome odmah obavesti nadležnog starešinu koji potom obaveštava pirotehničke ekipe odgovorne za uništavanje.

Predstavnici Mnistarstva odbrane i Vojske Srbije su na konferencij iza novinare još jednom su izrazili saučesće porodicama poginulih a ocenili su i da su medicinske ekipe brzao i pravovremeno reagovale.

Šutanovac: Odgovorni za eksploziju će snositi odgovornost

Ministar Šutanovac i naèelnik VMA Marjan Novakoviæ (Tanjug)
Ministar odbrane Dragan Šutanovac ranije danas je izjavio da još nisu utvrđene okolnosti pod kojima se eksplozija dogodila, ali da će on insistirati na tome da se utvrde odgovorni.

Šutanovac je nakon obilaska četvorice povređenih kadeta rekao da je reč o tragediji kakva se nije desila godinama i istakao da će istraga pokazati okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije.

Kako je dodao, još nisu utvrđene okolnosti pod kojim se eksplozivna naprava, koja je jutros eksplodirala, našla na prostoru Pasuljanskih livada i kako je aktivirana, ali će on insistirati na tome da svi odgovorni snose odgovornost.

Odgovarajući na pitanje kada bi istraga mogla da bude završena, Šutanovac je rekao da neće insistirati na brzini, ali hoće na odgovornosti svih koji su bili odgovorni u lancu komandovanja.

Šutanovac je objasnio da na tom prostoru nije bilo predviđeno bojevo gađanje, a da je obuka kadeta jednostavna i nije podrazumevala korišćenje oružja niti zaštitnih sredstava.

"Za mene je ovo potpuno novo iskustvo jer se radi o kadetima koji je trebalo da za tri meseca postanu oficiri Vojske Srbije, radi se o mladim ljudima koji imaju vojno iskustvo i biće važno da se potpuno rasvetli na koji način je došlo do eksplozije", rekao je Šutanovac.

On je dodao da je kroz razgovor sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem i mnogim oficirima uvideo da se takva tragedija nije dogodila dugo i da mu je, kao i drugim kolegama, izuzetno teško.

Ministar je još jednom podvukao da će odgovorni snositi odgovornost.

Nikolić posetio povređene

Tanjug
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obišao je danas na VMA kadete koji su povređeni prilikom eksplozije granate na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

Nikolić je na VMA stigao oko 14 sati, a na ulazu u tu ustanovu dočekao ga je ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković i načelnik VMA Marjan Novaković.

Kako je novinarima rečeno, nije bilo predviđeno da Nikolić posle obilaska povređenih daje izjave.

Predsednik Nikolić izrazio je ranije danas duboko žaljenje zbog tragedije i pozvao nadležne službe da hitno sprovedu istragu i utvrde ko je odgovoran.

Predsednik Srbije uputio je telegrame saučešća porodicama nastradalih, a povređenima poželeo brz oporavak.

Nikolić je istakao da treba učiniti sve da se objekti Vojske Srbije obezbede na način koji će sprečiti da se tragedije poput jutrošnje ikada više ponove.

Hronologija nesreća na vojnim vežbama

septembar 2008 - Avion supergaleb G-4 pao je na aerodromu u Batajnici kod Beograda tokom priprema za aeromiting, a pilot Ištvan Kanas je poginuo.

jul 2009 - U blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se avion tipa MIG 29. Pilot aviona se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i jedan vojnik, dok je drugi vojnik lakše povređen.

novembar 2010 - Preminuo vojnik na redovnom služenju vojnog roka kojem je pozlilo tokom redovnog jutarnjeg vežbanja u Kasarni "Dedinje" u Beogradu.

decembar 2011 - Pripadnik padobranskog bataljona preminuo je u Nišu, pošto mu je pozlilo tokom fizičke obuke pripadnika te jedinice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

282 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: