Osumnjičeni u bekstvu u Turskoj

Marko Milićev (1981) osumnjičen je da je na Brankovom mostu autom "mini kantrimen" usmrtio Luku Jovanovića. On je u bekstvu u Turskoj, kaže ministar policije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.08.2014.

08:42

Default images

Milićev je odranije poznat policiji, a njegovo vozilo još nije pronađeno. Policija je privela šest lica osumnjičenih za pomaganje u prikrivanju zločina.

Milićev je u Tursku ušao koristeći svoj pasoš, a srpske vlasti očekuju da će on uskoro biti uhapšen i isporučen Srbiji.

Kako je rekao ministar Nebojša Stefanović, Milićev je s društvom bio na splavu "Lasta", a do nesreće je došlo kada su se preko Brankovog mosta uputili ka splavu "Fristajler".

Milićev je nakon toga rekao svima da ne govore ništa o saobraćajnoj nesreći i dao im podatke za kontakt s advokatima kojima treba da se obrate ako bude potrebno.

Njemu preti zatvorska kazna od osam godina za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, ali se tereti i za nepružanje pomoći. Protiv lica koja su mu pomagala podignute su optužnice i njima preti kazna do pet godina zatvora.

"Prema našim saznanjima, Milićev se ranije prezivao Marković, odranije je poznat policiji, osuđivan je za više krivičnih dela, a u Štutgartu je bio osuđen na dve godine i dva meseca zatvora", rekao je Stefanović.

Sumnja se da je osumnjičeni pripadao nekoj organizovanoj kriminalnoj grupi sa Zvezdare koja se bavi trgovinom narkoticima.

Drugoosumnjičen je Bratislav Vesović, a osumnjičeni za prikrivanje zločina su i Nikola Lepen, Dana Manevski, Tamara Bogdanović i Milica Novaković, a još jednu osobu upravo saslušavaju, naveo je ministar. Njima je određen pritvor do 48 sati.

"Milićev i drugoosumnjičen su učestvovali u prikrivanju vozila i nadamo se da će se brzo nači vozilo. Mi imamo dokaze i iskaze koji nedvosmisleno ukazuju da je Marko Milićev počinilac ovog krivičnog dela", istakao je Stefanović.
Roditelji i prijatelji Luke Jovanoviæa danima su protestovali na Brankovom mostu zahtevajuæi od MUP-a da što pre reši sluèaj (Foto: B92)
Do ovih saznanja policija je došla iscrpnim operativnim radom, kao i pomoću četiri svedoka koji su govorili o događajima te večeri.

Policija veruje da "mini kantrimen" nije legalno kupljen i da ima strane registarske tablice.

"Mi smo došli da tako kažem do nečeg neočekivanog, do lica koja švercuju, odnosno uvoze kradena vozila, uglavnom mini moris različitih modela", kazao je ministar i dodao da su u poslednje dve nedelje zaplenjena tri takva vozila.

Prema Stefanovićevim rečima, sumnja se da je u Srbiju u poslednja tri meseca prošvercovano 20 kradenih vozila, a u narednih nekoliko dana očekuje se da će biti oduzeto još 10 automobila.

"Ta vozila su ušla u Srbiju na različite načine i kada se prijavi njihov nestanak u zemlji, onda su ona legalno nestala, a ovde se urade falsifikovani papir na osnovu kojih se izdaju lažne tablice", kazao je Stefanović.

"Mi smo na ovaj način pokazali da policija, da kada se policija dobro organizuje, može da otkrije i reši ovakva krivična dela", rekao je Stefanović. Ministar se zahvalio svima koji su učestvovali u istrazi i porodici stradalog Luke Jovanovića za sve pritiske koje su izdržali.

Stefanović je na kraju dodao da nekada otkrivanjem detalja može da bude upozoren izvršilac i da zbog toga nisu uvek u javnosti iznošeni svi detalji koje je policija znala.

"Ja zato uvek molim za razumevanje kada neke detalje ne iznosimo, sada imamo pravno čvrst slučaj, još je ostalo da se pronađe automobil, a to je izvesno." Luka Jovanović je izgubio život 25. jula, kada je s još nekoliko prijatelja pokušavao da pomeri automobil kome je otpao točak dok se spuštao s Brankovog mosta. Tada ga je pokosio automobil za koji se pretpostavlja da je "mini kantrimen", a koji je dolazio iz pravca Zelenog venca.

Lukin otac je nekoliko dana stajao na mostu sa sinovljevom slikom tražeći pravdu i otkrivanje počinioca, a danima su se održavali i protesti zbog te tragedije.

Vozač "mini kantrimena" je posle nesreće, bez zaustavljanja, pobegao s mesta nesreće, a nakon pritiska javnosti beogradska policija je objavila i nejasne snimke s mesta udesa. Na snimcima se samo na nekoliko sekundi vidi vozilo koje je usmrtilo Jovanovića, ali se ne vide tablice.

Prema rečima ministra policije, u istragu ubistva Luke Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu uključeno je više od 100 policajaca. Sumnjalo se da je vozilo imalo strane registarske tablice, a ministar je naveo da nema informacija da je vozilo koje je izazvalo nesreću napustilo Srbiju.

Nakon toga objavljena je informacija u “Tabloidu“ da je supruga proslavljenog košarkaša Vlada Divca, Snežana počinilac zločina. Državni zvaničnici su demantovali tu informaciju.

Ova tragedija je izazvala i polemiku o video-nadzoru na beogradskim ulicama i angažovanju policije, a u javnosti su se postavljala pitanja kako je moguće da, uprkos kamerama na beogradskim mostovima i sigurnosnom nadzoru na brojnim objektima, vozilo čija je marka retka na ulicama ne može biti identifikovano.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović je rekao da zastareli video-nadzor ne može da bude opravdanje za policiju koja ne može da nađe vozača "mini kantrimena", jer se od takse za registraciju automobila u Srbiji odvaja deo novca za bezbednost saobraćaja. Ministar Stefanović je na to odgovorio da policija ne postavlja kamere, ne asfaltira puteve, niti popunjava udarne rupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

392 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: