EU: Dodatna pomoć Africi zbog ebole

Evropska unija poslaće dodatnih osam miliona evra i novu mobilnu laboratoriju u okviru pomoći zemljama zapadne Afrike u borbi protiv suzbijanja epidemije ebole.

Izvor: B92

Petak, 08.08.2014.

19:52

Default images

Time je ukupna finansijska pomoć Evropske komisije povećana na 11,9 miliona evra, prenosi AFP.

"Odlučni smo u borbi protiv daljeg širenja ove smrtonosne epidemije. Životi mnogih ljudi zavise od naše hitne pomoći", rekla je komesarka EU za humanitarna pitanja Kristalina Georgieva.

Druga mobilna laboratorija EU koja će raditi na testiranju i dijagnostikovanju virusa ove opake bolesti biće narednih dana rasporedjena, najverovatnije u Sijera Leoneu.

Dodatna sredstva koja predstavljaju čevrtu tranšu pomoći EU za suzbijanje epidemije biće povučena iz Evropskog fonda za razvoj, rekao je komesar za razvoj EU Andris Pibalgs.

Svetska zdravstvena organizacija danas je proglasila medjunarodnu vanrednu situaciju zbog ugroženosti javnog zdravlja tom bolešću, apelujući na svetsku zajednicu da uloži vanredne napore kako bi se zaustavilo njeno širenje.

Broj žrtava virusa ebole u Zapadnoj Africi je dostigao 961, zaključno sa 6. avgustom, a najteže pogodjene su Gvineja, Liberija, Sijera Leone i Nigerija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: